Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazeteci Ertuğrul Özkök’e yaptığı açıklamada koronavirüs vaka sayıları ve Türkiye’de üretilen ve insanlar üzerinde denemesine başlanacak koronavirüs aşısı hakkında bilgiler paylaştı.
Koronavirüs salgının ilk aylarında vaka sayısı paylaşılırken daha sonra semptom gösteren hasta sayısının verilmeye başlanmasına ilişkin açıklama yapan Bakan Koca, 15 Ekim tarihi itibariyle semptom göstermeyen vaka sayılarını da açıklayacaklarını aktardı.
Koca “Ortalama 1.5-2 ayı geçmeyecek şekilde bütün toplumu kapsayacak şekilde saha taramaları yapmaya devam ediyor olacağız. Bundan sonra yapılan kesitsel taramaları semptomu olmasa da paylaşacağız. Bunu da Dünya Sağlık Örgütü’ne bildireceğiz” ifadelerini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü’nden Türkiye’ye çağrı
Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli olarak açıklanan günlük vaka sayılarında 29 Temmuz’da değişikliğe gidilmiş, vaka sayısı yerine semptom gösteren hasta sayısının verileceği belirtilmişti.
İstatistiki bilgilerdeki bu değişiklik yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da tepkiyle karşılanmış, Birleşik Krallık Türkiye’den seyahat edeceklere karantina zorunluluğu getirileceğini duyurmuştu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü ise Türkiye’ye çağrıda bulunarak vaka sayılarının raporlanmasını DSÖ rehberlerine uygun yapması gerektiğini belirtmişti.
‘1000 dozluk aşı üretimi salı günü tamamlanıyor’
Fahrettin Koca Türkiye’de üretilen aşı denemelerine ilişkin de açıklama yaparak Türkiye’de insan üzerine uygulanacak ilk aşının 1000 dozluk üretiminin salı günü tamamlanacağı bilgisini paylaştı.
Koca’nın yaptığı açıklamaya göre üretim bir hafta önce cumartesi günü başladı. İnsanlar üzerinde deneme yapmaya hazır aşı, ilk etapta 14 bin gönüllü içerisinden belirlenen 44 kişi üzerinde denenecek.
44 gönüllü üzerinde denenecek
Sağlık Bakanı ilk denemelere ilişkin süreci ise “44 gönüllü önce beş günlük bir karantinaya girecek. O beş günde tetkikler yapılacak, herhangi bir virüs taşımadığından emin olunacak. Bu sürecin iki haftayı bulacağını tahmin ediyoruz. Onun programı da şöyle. İlk gün birinci dozu vereceğiz. 21’inci gün ikinci doz verilecek” şeklinde anlattı.
Aşının işe yarayıp yaramadığını anlamak için ise ‘koruyuculuğunu tespit etmek için testler yapılacak. İlki 28’inci günde yapılacak testlerin ikincisi ise 42’nci günde gerçekleştirilecek ve belli aralıklarla yinelenecek.
44 gönüllü üzerinde olumlu sonuçlar alınması durumunda ise aşı bu kez 10 bin kişi üzerinde denenecek.