EnerjiManşet

Türkiye rüzgar ve güneş enerjisi üretiminde G20 ülkeleri arasında beşinci sırada

0
Fotoğraf: Shutterstock

Londra merkezli bağımsız düşünce kuruluşu Ember‘in 2020 yılının elektrik üretimlerine ilişkin raporu bu sabah yayınlandı. 2020 yılına ait ilk kapsamlı değerlendirmeyi sunan raporda Türkiye de dahil olmak üzere G20 ülkeleri için detaylı analizler yer alıyor.

Rapora göre Türkiye 2020 yılında elektrik üretiminin yüzde 12’sini rüzgar ve güneşten sağladı. Son beş yılda neredeyse üçe katlanan bu oranla G20 ülkeleri arasında beşinci sıraya yükseldi.

Ancak son iki yılda bir miktar düşmüş de olsa, kömürden elektrik üretiminde Türkiye son beş yılda G20 ülkeleri arasında en yüksek ikinci artışı kaydetti.

Emisyonlar hala yüksek seviyede

2020 yılına dair küresel bulguların da yer aldığı raporda rüzgar ve güneş enerjisinin kömürden elektrik üretiminde rekor düşüşe neden olduğu belirtildi. Ancak düşüşün asıl sebebi pandemi nedeniyle elektrik talebindeki durgunluk.

Çin bir önceki yıla kıyasla kömürden elektrik üretiminde artış gösteren tek G20 ülkesi oldu.  Ayrıca raporda yenilenebilir enerjideki artışa ve pandemideki durgunluğa rağmen karbon emisyonlarının halen 2015 seviyesinin üstünde olduğunu belirtildi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.