EnerjiManşetTürkiye

Türkiye rüzgar enerjisi kurulu gücü 10 bin megavatı aştı

0

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği  (TÜREB), 21 Ağustos 2021 tarihinde Ares Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne ait Van ve Bitlis illerindeki Bağlama RES Projesi’nin kapasite artışının kabulü ile Türkiye rüzgar enerjisi kurulu gücünün 10 bin megavatı (MW) aştığını açıkladı.

Açıklamada, “Yatırımcısı, finansçısı, 1500 metre rakımdaki dağın tepesine türbinleri taşıyan nakliyecisi, bu rakımda hiç durmadan yıllarca çalışacak teknolojileri geliştiren türbin firmaları ve onların lokal tedarikçileri, yatırımcının yatırımını yapmasından, ölçüm direği dikeni, bu ölçümü analiz edip rapor hazırlayan danışmanı, bu raporu alıp inceleyen bankacısı, bankacının verdiği finansmanı sigortalayan sigortacısı, kanatçısı, kulecisi, vinççisi, jeneratörcüsü, cam elyaf üreteni, karbon elyaf üreteni, türbini dikeni, sökeni, kuranı, kabulünü yapanı, parçasına bakanı, santraldeki bekçisi, şantiyenin tozunda yemek pişiren aşçısı, şoförü, mühendisi, teknisyeni; kısaca yerlisi yabancısı binlerce kişiyle canla başla çalışarak ülkemizin rüzgar kurulu gücünü 10.000 MW’ın üstüne çıkardık!” denildi.

En büyük pay hala doğal gaz santrallerinin

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Temmuz 2021 Kurulu Güç Raporu’na göre kurulu güç toplamı 98 bin 263 MW olarak kaydedildi.

Kurulu güç içerisindeki en büyük pay 25.542,9 MW ile bir fosil yakıt olan doğal gaz santrallerinin, ardından ise 23.272,2 ile barajlı kaynakların oldu.

Linyit tipi santrallerin kurulu gücü 10.119,9 MW, rüzgar santrallerinin 9.929,3 ithal kömür yakıtlı santrallerin kurulu gücü 8.986,9 MW olurken akarsu tipi hidroelektrik santrallerin kurulu gücü 8.164,1 MW, jeotermalin 1.650,2 MW ve biyokütlenin 1.415,4 MW oldu.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.