LGBTİ+Manşet

Türkiye Cumhuriyeti, LGBT’ler öldürülmesin, diyemedi

0

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dün önemli bir bildirinin okunmasına ve imzalanmasına tanıklık etti. Metni imzalayan 84 ülke, dünya üzerinde neredeyse tüm ülkelerde yoğun ayrımcılığa ve insan hakkı ihlallerine uğrayan lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) dünya yurttaşları için, ” LGBT’ler öldürülmesin” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nde de LGBT yurttaşlar, mülteci, sığınmacı ve göçmenler sıklıkla kamusal ve sivil şiddete maruz kalıyor. Bu şiddetin türü psikolojik, sosyal, fiziksel ve ekonomik biçimler alabiliyor. İşin kötü tarafı, bu ihlallerin sorumluları genelde cezasız kalıyorlar; ya da “nefret suçu” yerine -haksız tahrik indiriminden de yararlanarak sadece adi suç işlemiş olarak görülüyorlar. Oysa toplumsal kimliklere yönelik suçlar politiktir ve çok daha genel, kapsayıcı olarak toplumsal yaşamı

Bununla birlikte, Türkiye dün “LGBT’ler öldürülmesin” diyen ülkeler arasında olamadı.

Oysa bildiri, bugüne kadar BM bünyesinde destek talep edilen ve en çok devletin imzaladığı metin oldu. BM üyesi 84 devlet metni imzaladı.

Bildiriyi okuyan Kolombiya ile birlikte destekleyen ülkeler şunlar: Arnavutluk, Andorra, Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Kanada, Orta Afrika Cumhuriyeti, Şili, Kosta Rika, Hırvatistan, Küba, Dominikler, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Fiji, Gürcistan, Guatemala, Honduras, İzlanda, İsrail, Japonya, Liechtenstein, Marshall Adaları, Meksika, Mikronezya, Monako, Moğolistan, Karadağ, Nauru, Nepal, Yeni Zelanda, Nikaragua, Norveç, Palau, Panama, Paraguay, Ruanda, Samoa, San Marino, Sırbistan, Seychelles, Sierra Leone, Güney Afrika, İsviçre, Tayland, Doğu Timor, Tuvalu, ABD, Makedonya, Ukrayna, Uruguay ve Venezuella.

(Yeşil Gazete, Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.