EkolojiManşet

Türkiye halkı HES’leri istemiyor

0

Hükümet bir avuç çevrecinin yaygarası gibi göstermeye çalışsa da Türkiye’de halkın büyük çoğunluğunun HES (Hidro Elektrik santral)’lere karşı olduğu ortaya çıktı. AKP hükümeti Doğu Karadeniz başta olmak üzere tüm yurtta neredeyse her derede bir HES projesini kapsayacak şekilde ihaleler düzenlemiş, bazı vadilerde ise her dere vadisi boyunca birden çok HES projelendirerek bölgedeki insanları ve tüm canlı yaşamı sudan mahrum bırakmaya kalkmıştı.
İhaleler sonucu şirketler tarafından 1700 civarında santralin inşaatine başlanmıştı.

Radikal gazetesinden Jale Özgentürk’ün haberine göre her dört kişiden üçü HES’lere şiddetle karşı çıkmaktadır.Özgentürk’ün Ipsos KMG Sosyal Araştırmalar Enstitütüsü tarafından yapılan bir araştırmaya dayandırdığı haberde 13 il ve ilçede 1500 kişi ile yapılan araştırma sonucuna göre katılımcıların % 70.7’si HES’leri istemiyor.

HES’lere karşı önce inşaatlerden etkilenecek bölge halkının tepkisi olarak başlayan HES karşıtı hareketler giderek tüm ülkede yaygınlık kazanmıştı.Yürütülen kampanyalar sonucu bir yandan HES projelerini yürüten şirketler üzerinde kamuoyu baskısı oluşturulurken, diğer yandan da zorlu bir hukuk mücadelesi sürdürülmektedir.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Yeşiller Partisi yetkilileri, “Hükümetin halkın isteklerini daha fazla görmezden gelemeyeceğini ve bir avuç şirketin çıkarı uğruna doğanın tahribatına göz yumulmaması gerektiğini” belirttiler. Yeşiller Partisi yetkililerinin beyanatına göre doğa ve bölgesel yaşam üzerine büyük tehdit oluşturan tüm HES’lerden elde edilecek enerji

rüzgar ve güneş gibi alternatif yenilenebilir kaynaklardan çok daha ucuza elde etmek mümkün.

-Yeşil Gazete-

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.