EkolojiManşetTürkiye

Türkiye, 16. Biyoçeşitlilik Taraflar Konferansı’nın ev sahipliğinden çekildi

0

Türkiye, 2024’te yapılması öngörülen BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 16. Taraflar Konferansı (COP16) toplantısına ev sahipliği ve başkanlık yapmaktan çekilme kararı aldı.

Sözleşme’nin sekreteryasına bildirilen çekilme kararına gerekçe olarak 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve ülkenin birçok ilinde büyük can ve mal kaybına yol açan depremler gösterildi.

BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD), internet sayfası üzerinden yayınladığı mektupta, Türkiye’ye taziyeleri ve dayanışma duyguları iletildi, Sekreterya diğer ülkelerin talip olmaları için teklif beklediklerini açıkladı.

Konferansın önceden planlandığı gibi 21 Ekim-1 Kasım 2014 tarihlerinde veya buna yakın bir tarihte yapılması öngörülüyor.

Geçen yıl, 190’dan fazla ülkenin katıldığı  BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı, Kanada, Montreal‘de gerçekleştirilmiş Çin başkanlık etmişti.

[COP15] Biyolojik çeşitlilik için tarihi bir anlaşmaya imza atıldı
[COP15] Ülkeler iklim sahnesinde: Türkiye yine sınıfta kaldı

Burada biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için tarihi bir anlaşmaya imza atılmıştı. Buna göre  2030’a kadar doğanın kritik eşikten dönmesini ve 1,5 derece hedefinin hayatta kalmasını sağlayacak bir rota çizimiş ve 2030’a kadar kara ve denizlerin yüzde 30’unun korunması, 2030’a kadar her yıl 30 milyar ABD Doları finansman sağlanması teminat altına alınmıştı. 

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.