EkonomiManşetTürkiye

Türk lirası dolar karşısında 10,44’ü gördü

0

Türk lirasındaki değer kaybı bugün de devam etti. Haftaya büyük bir düşüş ile başlayan lira, dolar karşısında 10,4471’i görerek yeni rekorunu kırdı. Saat 09.55 itibariyle de 10,41 seviyesinde işlem görüyor.

Euro ise güne 11,48’den başladı. Gün içerisinde 11,8180 seviyesine çıkarak tarihi zirvesini gördü.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 10,2650 lira, avronun satış fiyatı ise 11,6390 lira olmuştu.

Faiz kararı bekleniyor

Türk lirasındaki düşüş, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimine devam edeceği yönündeki beklentiler nedeniyle bu hafta yeniden hızlandı.

18 Kasım’da (yarın) Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yapılacak.  Reuters anketine göre, TCMB’nin politika faizini bu hafta 100 baz puan daha indirerek yüzde 15’e düşüreceği tahmin ediliyor.

TCMB önceki iki ayda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da düşük faiz ısrarı nedeniyle 300 baz puan faiz indirimi yapmıştı.

Enflasyon daha da artabilir

Merkez’in yurt içinde yüzde 20’ye yakın olan enflasyona rağmen merkezin faizi düşürmesi TL’nin savunmasız kalmasına neden oluyor.

TCMB fiyat istikrarının cari fazla verilmeden sağlanamayacağını belirtirken, tüketici enflasyonun ise Ekim’de yükseldiği %20’lerde aylarca kalması bekleniyor. Ekonomistler cari fazlaya odaklanan TCMB’nin enflasyondaki yüksek seyire tepki vermeyeceğinden ve enflasyonun daha da yükselteceğinden endişeliler.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.