EmekManşet

Türk-İş kongresi protestolarla başladı

0

Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu Ankara’da tartışmalı ve gergin başladı. Genel Kurul’da hükümet ve Türk-İş yönetimi protesto edildi.

Türk-İş’in 21. Olağan Genel Kurulu’nda ilk gün oturumu yapılan konuşmalar ve yaşanan tartışmaların ardından sona erdi.

Büyük Anadolu Oteli’nde başlayan Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulun bugün yapılan oturumuna Türk-İş’te değişim isteyen Sendikal Güç Birliği delegeleri damga vurdu.

Yaklaşık 600 bin üyesi olan 35 sendikanın bağlı olduğu Türk-İş’in 21. Olağan Genel Kurulu, 362 delegenin katılımıyla Büyük Anadolu Hotel’de başladı. Bugün açılış ve protokol konuşmalarının yapılacağı Genel Kurul’da, genel başkan, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu için seçimler pazar günü gerçekleştirilecek. Genel Kurul’a Türk-İş yönetimi ve alt sendikaların genel başkanlarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, KKTC Başbakanı İhsan Küçük, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile çok sayıda milletvekili katıldı. Açılış konuşmasını yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kıdem tazminatıyla ilgili olarak, “Kıdem tazminatındaki kırmızı çizgilerimiz bizim kazanılmış haklarımızdır” diyerek, kıdem tazminatına dokunulmasına izin verilemeyeceğini söyledi. “Kıdem tazminatına dokunulması halinde Türk-İş’te grev yolu açılacaktır” diyen Kumlu, İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili olarak ‘İşsizlik Sigortası Fonu işçilerindir” dedi. Kumlu ayrıca, fona erişim kolaylığı ve miktar kolaylığı yapılarak uygulama süresinin uzatılması gerektiğini belirtti. Kumlu’nun ardından ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuştu.

KILIÇDAROĞLU’NDAN TÜRK-İŞ’E ELEŞTİRİ

Özelleştirme konusuna değinen Kılıçdaroğlu, dünyanın her yerinde özelleştirme yapıldığını fakat insanı yok sayan bir özelleştirmenin başka yerde olmadığını belirtti. “Aç adamın karnı doyar mı, karnı doymayan bir adama özgürlüğü nasıl anlatacaksınız?” diyen Kılıçdaroğlu, “Siz işçisiniz, gücünüzü salonlarda kullanmayın. Siz gücünüzü buralarda kullanırsanız, yarın gazetelere haber bile olamazsınız” diye konuştu. Anayasal güvencesi olmayan bir sendikacılık olduğuna vurgu yapan Kılıçdaroğlu, anayasada sendikal özgürlük olmasına rağmen, sendikaya üye olan bir yurttaşın işten atıldığını ifade etti. “Taşeron 21. yüzyılın kölelik rejimidir, bunu asla unutmayın” diyen Kılıçdaroğlu, kendisinin taşeron olarak çalışan hem akraba hem arkadaşları olduğunu ve 8 saat değil 18 saate kadar çalıştıklarını söyledi. “Türk-İş’e bir sözüm var. Taşeron işçilerin haklarına sendikalı işçiler sahip çıkacaktır. Eğer Türk-İş, sendikalı işçiler haklarına sahip çıkmazsa, taşeron işçilere de sahip çıkmazlar” diyen Kılıçdaroğlu, taşeron işçilerin sokağa çıktığı zaman aldığı asgari ücretin ellerinden alındığını kaydetti.”Ben Türk-İş Genel Kurulu’nda Tekel İşçileri’nin haklarının alındığını ve teslim edildiğini duymak isterdim” diyen Kılıçdaroğlu, “Onlar yolsuzluk mu yaptı, onlar devleti mi dolandırdı, onlar aldıkları paralarla gemi mi aldılar?” diye sordu.

BOZDAĞ PROTESTO EDİLDİ

Kılıçdaroğlu’nun ardından konuşması için kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın konuşması sırasında delegeler ellerindeki “Dokunan yanar” dövizlerini açarken, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları ile Bozdağ’ı yuhalamaya başladı. Bozdağ ise protestolara rağmen konuşmasını sürdürdü.  Bozdağ’ın konuşmasının ardından salonda kısa süreli arbede yaşandı.

Bekir Bozdağ’ın ardından Genel Kurul’a hitaben konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu Sözleşme ile ilgili çalışmayı tamamladıklarını ve Bakanlar Kurulu’na göndereceklerini belirtti. “İntibak Yasası’nı da tamamladık. Bunu da bu hafta Bakanlar Kurulu’na gönderiyoruz” diyen Çelik taşeronluk konusuna da değinerek şöyle konuştu: Çelik, “Taşeronluğu sanki biz getirmişiz gibi tepki gösteriyorlar” dedi. Çelik, taşeronluk ile ilgili olarak ayrıca, “Taşeron olarak alt grup işverenlerin haklarına ben değil, biz karar vereceğiz” diye konuştu.

Çelik’in konuşmasında bütün sendikalara eşit olduklarını söylemesi üzerine ise yeniden protesto sesleri yükseldi. Salonda bulunan işçiler, “Memur-Sen” diye bağırdı. Kısa süreli protestonun ardından konuşmasına devam eden Çelik, kıdem tazminatını kaldırmak gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade etti. Çelik’in ardından konuşan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, Çelik’in konuşmasına hitaben, “Bakan Arınç’ın konuşmaları ortadadır. Sarı sendikacılığın nasıl olduğunu yaşamsal kıldınız” dedi.

Konuşmaların ardından Genel Kurul’un ilk gün oturumu sona ererken, yarın 2. gün oturumu ile Genel Kurul’a devam edilecek.

DEĞİŞİM İSTEYENLERİN SLOGANLARI

Sabah erken saatlerden itibaren delegeler arasında slogan savaşının başladığı salonda, Sendikal Güç Birliği delegelerinin “Türk-İş’te değişim olacak başka yolu yok”, “Suskun Türk-İş istemiyoruz”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol” gibi sloganlarına karşı, mevcut yönetimin yanında yer alan delegeler “Türk-İş nerede biz oradayız” sloganlarını attı. Genel Başkan Mustafa Kumlu’ya karşı 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği, ortak aday olarak Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ı destekliyor. Güç Birliği Platformu üyeleri arasında Tekel direnişinin örgütleyicisi Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ile Petrol-İş, Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Tezkop-İş, TÜMTİS ve Türkiye Gazeteciler Sendikası da bulunuyor. Öte yandan mevcut başkan olan Mustafa Kumul da yeniden aday olacak.

(EmekDunyasi.Net, DİHA)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.