‘Türk Einstein’ diye bilinen Oktay Sinanoğlu hayatını kaybetti

Türkçe’ye yaptığı katkılarla tanınan, ‘Türk Einstein’ lakaplı kimya ve moleküler biyoloji uzmanı Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, 80 yaşında ABD’nin Miami kentinde hayatını kaybetti.

21.oktay sinanoğlu

Kuantum kimyası ve moleküler biyoloji alanlarında dünya çapında bilinen bilimsel çalışmalarının yanı sıra Türkçeye katkıları ile de tanınan Sinanoğlu, 1 Nisan’dan bu yana solunum cihazına bağlı yattığı hastanede Pazartesi günü saat 03.00 civarında yaşamını yitirdi.

Twitter hesabı üzerinden haberi duyuran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Prof. Oktay Sinanoğlu’na Allah’tan rahmet diliyorum. Cenazesinin ülkemize nakli için Miami Başkonsolosluğumuz gereken işlemleri takip ediyor” dedi.

1939’da İtalya’da doğan Oktay Sinanoğlu, 2011’de hayatını kaybeden ünlü sanatçı Esin Afşar’ın da ağabeyiydi.

Sinanoğlu iki kez kimya dalında Nobel ödülüne aday gösterildi.

Akademik kariyeri ve ödülleri

1956’da burs kazanarak gittiği ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği’ni birincilikle bitiren Sinanoğlu, 1957’de başladığı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nü sekiz ayda bitirerek yüksek kimya mühendisi oldu.

1960’ta Yale Üniversitesi’nde öğretim üyesi oldu. 1963’te 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırarak 28 yaşında ‘tam profesör’ unvanı alan bilim insanı, 20. yüzyılda Yale Üniversitesi’nde bu unvanı kazanan en genç öğretim üyesidir.

Sinanoğlu 1973’te Almanya’nın en yüksek ‘Aleksander von Humboldt’ bilim ödülünü ilk kazanan kişi oldu.

1975’de Japonya’nın ‘Uluslararası Seçkin Bilimci’ ödülünü kazanan Sinanoğlu, aynı yıl özel bir kanunla Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı aldı.

1976’da Japonya’ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderildi. Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini atan Sinanoğlu, Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi’nin ilk ve tek Türk üyesidir.

Dünyada yeni kurulmaya başlayan moleküler biyoloji dalının ilk profesörlerinden biri olan Oktay Sinanoğlu, Meksika hükümeti tarafından da yüksek bilim ödülü ‘Elena Moshinsky’ ile ödüllendirildi.

(Al Jazeera)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR