DünyaManşet

Tunus’ta yeni anayasa kabul edildi

0

tunusta-yeni-anayasa-kabul-edildid5f3bc02bbdd3bd60f4dTunus’ta Ulusal Kurucu Meclis ülkenin yeni anayasasını onayladı. Teknokrat hükümeti kurmakla görevlendirilen Mehdi Cuma ise, 28 bakandan oluşan yeni kabine listesini Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki’ye sundu.

2011 yılındaki halk ayaklanmasıyla 24 yıllık Zeynel Abidin bin Ali yönetimine son veren Tunus’ta, 3 yıl sonra yeni anayasa onaylandı. 216 milletvekilinden 200’ü yeni anayasaya ‘Evet’ dedi. Anayasanın kabul edilmesi için meclisin 3’te 2’sinin tasarıyı onaylaması gerekiyordu. Anayasanın kabulü sonrası bazı milletvekilleri büyük Tunus bayrakları açarak mecliste kutlama yaptı.

1959’DAN SONRA BİR İLK

2 yıllık bir çalışmanın ürünü olan 146 maddelik anayasa, Tunus’un Fransa’dan bağımsızlığını kazandığı 1956 sonrası hazırlanan 1959 anayasasının yerini alacak.
Anayasayı hazırlama sürecinde en önemli tartışma dinin anayasadaki yeri üzerine olmuştu. İslamcı en Nahda partisi milletvekili  Zied Laadhari, “En önemlisi şu ki, içerisinde herkesin kendisini bulabileceği bir anayasa hazırlandı” yorumunda bulundu.

‘ŞEFFAF DEVLET İLKESİ’

Cumhuriyet için Kongre Partisi’nden Mbrouka Mübarek, “Şeffaf devlet ilkesini anayasaya koyan ilk ülkeyiz” derken doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve ademi merkeziyet ilkesinin güçlendirildiğini söyledi. Mübarek, “Anayasanın etkileri hemen hissedilmeyecektir. Uygulamaları yavaşça hayata geçireceğiz” dedi.

DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELER

Yeni anayasanın değiştirilemez ilk maddesinde Tunus, “özgür, bağımsız, egemen bir devlet” olarak tanımlanırken ülkenin dininin İslam, dilinin Arapça ve rejimin cumhuriyet olduğu belirtiliyor. Değiştirilemez ilk madde, 1959 anayasasındakinin aynısı

Değiştirilemez ikinci maddede ise Tunus’un halkın iradesi, hukukun üstünlüğü ve yurttaşlığa dayanan sivil bir devlet olduğu vurgulanıyor.

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ

Anayasada erkek ve kadın tüm yurttaşların eşit olduğu ve devletin tüm yurttaşların kolektif haklarını karşılamada ayrımcılık yapmayacağı vurgulanıyor.

YENİ KABİNE HAZIRLANDI

3 yılda bin Ali’yi deviren halkın taleplerini karşılayacak bir yönetim kurmakta zorlanan Tunus’ta son olarak en Nahda hükümeti iktidardan çekilmiş ve eski Sanayi Bakanı Mehdi Cuma teknokrat hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

Cuma, yalnızca 2’si kadın olan 28 bakandan oluşan yeni kabinesini bir gün gecikmeli olarak hazırlarken, kabinede uzun yıllar Afrika Kalkınma Bankası’nda görev yapan ekonomist Hakim ben Hammouda Maliye Bakanı oldu. Eski Birleşmiş Milletler görevlisi Mongi Hamdi ise Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi.

Kabinedeki yeri özellikle sol muhalefet bloğu Halk Cephesi tarafından en çok eleştirilen İçişleri Bakanı Lütfü ben Ceddu, koltuğunu korudu. Halk Cephesi Ceddu’nun, Muhammed İbrahimi suikastı davasını iyi yönetemediğini belirtmiş ve Cuma’nın listesine tepki göstermişti. Bunun üzerine Ceddu’nun kabinede güvenlik danışmanı olması önerilmişti. Ancak beklenen olmadı. Ceddu yerini korurken Ulusal Güvenlik Bakanlığı’na Ridha Sfar getirildi.

(Evrensel)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.