DünyaManşet

Tunus devrimi bir yaşında

0

Tunus’ta devrim bir yaşında. Tam bir yıl önce Yasemin Devrimi hareketi karşısında daha fazla duramayan Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali çareyi Tunus’u terketmekte bulmuştu. Bin Ali’nin ülkeden ayrılışının yıldönümünde Tunuslular yine Habib Burgiba Caddesi’ndeydi. Kimi devrimi kutlarken kimileriyse yeni yönetimi, geçen bir yılda etkisiz kaldığı için protesto ediyordu. Onlara göre Bin Ali gitti, fakat ülkede keyfi uygulamalar sona ermedi:

“Altı aydır acı çekiyorum kimse benim meselemle ilgilenmiyor. 6 ay önce oğlum sebepsiz yere tutuklandı. Haksız yere suçlanıyor. Karakola kimliğini almaya gitti ve bir daha geri dönemedi.”

Kimi göstericilerse ülke büyük ölçüde yabancı sermayeye açılırken Katar’ın gösterdiği ilgiye tepki gösterdi:

“Bugün bizim için esasında yas günü olacakken yönetimdeki rejim bize Katar prensinin davetini hediye ediyor. Kendilerine Tunus’u bu kişilere sattıkları için teşekkür ediyoruz.”

Devrimin yıldönümünde Tunus sokaklarından duyulan bazı sesler şöyle:

“Biz kendimizi özgür bir şekilde ifade etmek istiyoruz. 1 yılda çok şey değişti. Hala eksikler var. Ama umutluyuz. Hayalini kurduğumuz mükemmel Tunus’a ulaşacağız.”

“Devrim henüz bitmedi. Daha yolumuz var. İşsizlik aynı seviyede. Tunuslular uğruna ölümü göze aldıkları şeyleri henüz elde edemedi.”

Euronews’in haberine göre bugün Tunuslular hem kutlama yapmak için burada hen de bir şeyi yeni yöneticilere hatırlatmak için yeniden sokağa dökülen: Bin Ali’yi düşüren devrim, eğer gereken dersi almazlarsa onları da yerinden edecek güce sahip.

Euronews’den derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.