ManşetTürkiye

Tuncel’den Belediyelere eşbaşkanlık önerisi

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul vekili Sebahat Tuncel, siyasi partilerde eşbaşkanlığın zorunlu hale getirilmesi ve belediyelerde de eşbaşkanlık sisteminin uygulanması için kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçesinde, eşbaşkanlık sisteminin kadınların kendi adına siyaset yapabilmelerini sağlamak adına, iktidarın eril yapısını dönüştürmek adına uygulanan önleyici bir tedbir olduğu hatırlatıldı.

TBMM’de kadın milletvekili temsiliyetinin Türkiye tarihinde en yüksek oranına ulaşarak yüzde 14’e yükseldiğine ancak bu oranın hala OECD ülkelerindeki kadın temsiliyet oranından düşük ve kadınların eşit temsil hedefinin altında olduğunu belirtildi.

Tuncel, 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nunda değişiklik yapılarak kanunun bütününde geçen “genel başkan” ibaresinin “Eşbaşkanlık” ibaresi ile değiştirilmesini istedi.

Ayrıca 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nda ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’da da “belediye başkanı” ibaresinin “belediye eşbaşkanları” olarak değiştirilmesini istedi.

Bianet

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.