Dünyaİklim ve EnerjiManşet

Tüm iklim hedeflerine rağmen dünyada hala 24 bin kilometrelik yeni petrol boru hattı inşası planlanıyor

0

Global Energy Monitor’ın (GEM) yeni raporuna göre dünya çapında 24 bin kilometreden fazla yeni petrol boru hattı geliştirilme aşamasında ve bu mesafe, Dünya çapının neredeyse iki katına eşit. 

Yeni petrol boru hatlarının inşasının küresel ısınmayı 1,5 2 derece ile sınırlama çabalarıyla çeliştiğini vurgulayan rapor, yenlienebilir enerjiye yatırımlar giderek arttığı bir ekonomide yeni petrol hattı inşasına yatırım yapanların 75 milyar dolara kadar zarara uğrayabileceklerini ortaya koydu.

Rapora göre ABD, geliştirme aşamasında olan petrol boru hattı uzunluğu bazında başı çekiyor ve çoğunluğu Permiyen Havzasında olmak üzere, tahmini 7,9 milyar dolara mal olan 2 bin 829 kilometrelik bir alana sahip.

İkinci sırada sırada yer alan Hindistan‘da geliştirilmekte olan 2 bin 824 km’lik yeni petrol boru hattı yaklaşık 4 milyar dolara mal oluyor.

Ukrayna’yı işgali sonrası Batı’dan petrol ve gaz boykotlarıyla karşı karşıya kalan ve Hindistan ve Çin‘e ihracatını artırmak isteyen Rusya, 2 bin km’lik yeni boru hatları geliştiriyor.

Raporda ayrıca, petrol endüstrisinin geçen yıl rekor kar elde ettiği ve “Bu  kriz dönemini petrol boru hattı ağlarının muazzam genişlemelerini ilerletmek için kullandığı” belirtiliyor.

GEM’den Baird Langenbrunner şöyle diyor:

Bu yeni boru hatlarını onaylayan hükümetler rapora göre iklim hedeflerine ulaşmak için neredeyse kasıtlı bir şekilde başarısız olacak.

Fosil yakıt altyapısını atıl varlıklar haline getirecek iklim hedeflerine rağmen ABD ve Çin liderliğinde dünyanın en büyük fosil yakıt tüketicileri, petrol boru hattı genişlemesini ikiye katlıyor.

Avrupa ülkeleri hala Rus petrolüne yatırım yapıyor

GEM’in verileri ayrıca birkaç Avrupa ülkesinin Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra boykot edilen Rusya’nın petrol projelerine hala yatırım yaptığını gösteriyor:

Sunum aşamasındaki 1600 km’lik Vostok Petrol Boru Hattı’nın sahipleri arasında Hollandalı MME ve İsviçreli ticaret şirketi Vitol var.

Hazar Boru Hattı’nın hissedarları arasında ABD merkezli ExxonMobil ve Shell, İngiltere merkezli BP ve BG Overseas Holdingsve İtalya merkezli Eni SpA bulunuyor.

Günlük varil (bpd) kapasitesinin yeterince şeffaf açıklanmaması, yeni petrol boru hatlarının çevresel etkisini ölçmeyi zorlaştırsa da GEM veri tabanındaki toplamın yüzde 66’sının kapasitesine göre  yapım aşamasındaki boru hatlarının günde yaklaşık 8,3 milyon varil (bpd); ve henüz inşasına başlanmamış olan ama sunulan projelerin de 21.8 milyon varil ham petrol iletim kapasitesi ekleyeceğini belirtiyor.

Bu ek kapasiteler yılda toplamda 4,61 milyar ton  daha fazla CO2 emisyonu anlamına geliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.