DünyaEnerjiManşet

Orta Doğu ve Kuzey Afrika yenilenebilir enerji kapasitesini yüzde 57 artırdı

0

Yeni bir araştırma, Mayıs 2022’den bu yana Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yenilenebilir enerji kapasitelerini yüzde 57 artırarak 19 GW’a çıkardığını ortaya koyuyor.

Dünya çapında temiz enerji hareketini güçlendirmek üzere çalışmalar yapan Global Energy Monitor‘ün yeni raporuna göre, bu ülkelerin kapasitelerini 2024’e dek yarı yarıya daha artırmaları bekleniyor. Ancak bölgenin mevcut gaz yakıtlı üretimin yerini alabilmesi için hala bu miktarın 20 katı yenilenebilir enerjiye ihtiyacı var.

Ekonomisini çeşitlendirmeye ve elektrik üretmek için güneş ve rüzgar enerji kapasitesini uygulamaya yönelik son çabalara rağmen, bölgenin fosil yakıt devleriyle olan güçlü bağları bölgenin enerji dönüşümüne tehdit oluşturmaya ve sanayisini karbonsuzlaştırma girişimini tehlikeye atmaya devam ediyor.

yenilenebilir enerji

‘Yaklaşık 500 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesine ihtiyaç var’

Global Energy Monitor, bölgede Mayıs 2022’den bu yana 6,9 gigawatt (GW) büyük ölçekli güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin eklendiğini, bu rakamın geçen yıla göre yüzde 57 artış göstermekte olduğunu belirtiyor.

Toplam 9 GW kapasiteli yenilenebilir enerji santrallerinin inşaatı devam ediyor ve 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Bölgedeki 343 GW’lık gaz ve petrol santrallerinin yerini almak için yaklaşık 500 GW’lık güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesine ihtiyaç duyulacak.

Bölgenin dünyadaki fosil yakıt kaynaklarının dünyadaki merkezi konumunda olduğu göz önüne alındığında yenilenebilir enerji kapasitesinde görülen artış ileri bir adım olsa da, geçen yıl eklenen yenilenebilir enerji kapasitesi bölgenin emsallerine kıyasla nispeten iddiasız ve bölgedeki petrol ve gazın büyük rolü karşısında küçük kalıyor.

Aynı dönemde, benzer nüfus büyüklüğüne ve gayri safi yurtiçi hasılaya sahip bir bölge olan Güney Amerika‘da dört kat daha fazla yenilenebilir enerji (32 GW) devreye alındı. Sadece Brezilya 14 GW’ın üzerinde büyük ölçekli güneş ve rüzgâr enerjisini kapasitesine ekledi.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki 343 GW’lık gaz ve petrol santrallerinden elde edilen elektrik üretimini ikame etmek için yaklaşık 500 GW’lık güneş ve rüzgâr kapasitesi gerektiği düşünüldüğünde, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki yavaş ilerleme daha da endişe verici görünüyor.

yenilenebilir enerji

Bölgedeki kapasite, ABD ve Kanada’nın toplam potansiyelinden daha yüksek

Rapor, bölgedeki 23 ulus devletten ikisi hariç hepsinin geçtiğimiz yıl rüzgar ve güneş enerjisi planlarını artırdığını ve sekiz ülkenin 12 ay öncesine göre en az üç kat daha fazla potansiyel kapasiteye (ilan edilmiş, inşaat öncesi veya inşaat halindeki projeler) sahip olduğunu gösteriyor.

Bölgenin potansiyel kapasitesi geçtiğimiz yıl 292 GW artarak ABD ve Kanada‘daki toplam potansiyel kapasitenin toplamından daha fazla oldu.

Ancak Global Energy Monitor bu potansiyel kapasitenin yarısından fazlasının (yüzde 60) yeşil hidrojen üretimi veya doğrudan ihracat için ayrıldığını belirtti. Araştırma kuruluşuna göre yeşil hidrojen, petrol ve gaza bağımlı bu ülkeler için ekonomik çeşitlendirmeye yönelik araç sunabilir, ancak daha yüksek risk taşır ve yerel elektrik kullanımının karbonsuzlaştırılmasına katkıda bulunmaz.

Global Energy Monitor Küresel Güneş Enerjisi Takibi Proje Yöneticisi Kasandra O’Malia, raporun bulgularını şöyle değerlendiriyor:

“Geçen yılki rüzgâr ve güneş enerjisi ilaveleri bölge için doğru yönde atılmış bir adımdır ancak petrol ve gazı tahtından indirmekten hâlâ çok uzak. Sorun şu ki, bölgenin yeşil ekonomiye giden yolu büyük ölçüde hidrojen ihracatına dayanıyor ve bu da ne enerjiye erişim ne de karbonsuzlaştırma için tasarlanmamış, kanıtlanmamış bir teknoloji.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.