Dünyaİklim KriziManşet

Çelik endüstrisi 554 milyar dolarlık atıl varlık riskiyle karşı karşıya

0

Kömüre dayalı çelik üretim kapasitesi planları 2022’de yüzde 8 arttı; atıl varlık riski yarım trilyon doları aştı.

Global Energy Monitor‘ün yeni raporu Pedal to the Metal 2023‘e göre, dünya genelinde geliştirilmekte olan ve ‘yüksek fırın-bazik oksijen fırını’ üretim yöntemini izleyen kömür bazlı çelik üretim kapasitesi, uzun vadeli karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşmak için dünyanın toplam kapasitesindeki payının önemli ölçüde azalması gerektiği bir dönemde, 2021’deki 350 ton/yıl (mtpa) seviyesinden 2022’de 380 mtpa’ya yükseldi.

GEM’in raporu, çelik sektörünün 2040’ların başında karbonsuzlaştırılmasının mümkün olduğunu, ancak bunun çelik üreticilerinin kömürden uzaklaşmaya öncelik vermeleri halinde mümkün olacağını gösteren raporun hemen bir ay sonrasında yayınlanıyor.

Ülkeler bir yandan karbon nötrlüğü taahhütlerini yerine getirmeye çalışırken bir yandan da kömüre dayalı kapasite oluşturduklarından, çelik endüstrisi şu anda 554 milyar ABD doları tutarında atıl varlık riskiyle karşı karşıya.

Küresel Çelik Tesisleri Takipçisi, küresel olarak geliştirilmekte olan 731 mtpa çelik üretim kapasitesinin tamamına ilişkin verileri içeriyor. Ayrıca küresel çelik endüstrisindeki değişikliklere ilişkin en güncel genel bakış ve Uluslararası Enerji Ajansı gibi kuruluşlar için de ilk referans noktası.

Küresel Çelik Tesisleri Takipçisi’ndeki yıllık veri araştırması, geliştirilmekte olan kömüre dayalı kapasitenin neredeyse tamamının Asya‘da olduğunu (yüzde 99) ve Çin ile Hindistan‘ın bu gelişmelerin çoğunluğunu elinde tuttuğunu (birlikte yüzde 79) ortaya koyuyor.

Hindistan ilk kez Çin’i geride bıraktı

Hindistan ilk kez Çin’i geçerek kömür bazlı kapasitenin en büyük geliştiricisi oldu: Hindistan, geliştirilmekte olan kömür bazlı ‘yüksek fırın-temel oksijen fırını’ kapasitesinin yüzde 40’ına sahipken, Çin yüzde 39’undan sorumlu.

Ancak kömüre dayalı çelik üretimi son yıllarda payının bir kısmını daha temiz üretim biçimlerine devretmiş olsa da, geçiş çok yavaş ilerliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2050 yılına kadar net-sıfır senaryosuna göre, ‘elektrik ark ocaklı’ kapasitenin toplam payının 2050 yılına kadar yüzde 53’e ulaşması gerekiyor. Bu da 347 metrik ton (Mt) kömür bazlı kapasitenin emekliye ayrılması veya iptal edilmesi ve 610 Mt elektrik ark ocağı kapasitesinin mevcut filoya eklenmesi gerektiği anlamına geliyor.

Global Energy Monitor Ağır Sanayi Program Direktörü Caitlin Swalec, “Çelik üreticilerinin ve tüketicilerinin karbonsuzlaştırma planları için eylemlerini artırmaları gerekiyor. Kömür bazlı çelik üretiminden uzaklaşma süreci devam ediyor ancak çok yavaş ilerliyor. Şimdi kömüre dayalı kapasite ekleyen geliştiriciler, gelecekte milyarlarca dolarlık zarar yazma riskiyle karşı karşıya” diyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.