EkonomiManşet

Tüketici aidatın peşinde

0

Türkiye Bankalar Birliği, kararın, ücretlerin yasal dayanağı olmadığı ve son 10 yıl için iade istenebileceği şeklinde yorumlanmasının söz konusu olmadığını savunurken tüketici örgütleri, Birliğin “açıkça yalan söylediğini” belirtti. TÜDEF Başkanı Ali Çetin, 3 milyar lirayı aşkın haksız kazancın sağlandığı aidatın geri istenebileceğini savundu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kararının, kredi kartı ücretlerinin yasal dayanağının bulunmadığı ve kart hamillerinin son 10 yılda ödedikleri kart ücretlerini bankalardan geri talep edebileceklerine imkân verildiği şeklinde yorumlanmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Tüketiciler ise TBB’nin kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savundu.

TBB’den yapılan açıklamada, kredi kartlarına ilişkin olarak Resmi Gazete’nin 6 Aralık 2011 tarihli nüshasında yayımlanan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 18 Temmuz 2011 tarihli kararına atıfta bulunularak, kredi kartı ücretlerinin 10 yıl geriye dönük olarak alınabileceği yönünde haber ve yorumların yer aldığı anımsatıldı. Bu çerçevede, bazı müşterilerin ödedikleri kredi kartı ücretlerinin kendilerine iadesi için bankalara başvurdukları gözlemlendiği, ancak kararın buna imkân vermediği savunuldu.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin ise TBB’yi yalan söyleyerek kamuoyunu yanıltmaya çalışmakla suçladı. Açıklamasında, ilgili Yargıtay kararına da yer verilirken aidatlardan 3 milyar TL’yi aşkın haksız kazanç sağlandığını aktaran Çetin, şöyle devam etti:

“Bankalar, paniğe kapıldı. Tüketicilerin girişimlerini önce her bir müracaat eden tüketiciden 35 TL ‘ekstre’ parası isteyerek önlemeye çalıştılar. Ancak tüketiciler 35 TL’yi verip 10 yıllık kart aidatları yanında ekstre parası olarak istenen 35 TL haksız tutarı da geri istemeye başlayınca iler tutar yanı olmayan açıklama ile tüketicileri kandırmaya çalışmaktadır. Oysa Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kararları artık yerleşik hale gelmiştir. Yargıtay son kararla kredi kartı aidatlarını 1 ya da 5 yıl değil geriye dönük 10 yıl iadesine olanak vermiştir. Konuyu süre açısından değil esas açısından da tartışmış ve karar vermiştir. Bankalar Birliği suç işliyor.”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.