EkonomiManşet

TÜİK’e göre işsizlik oranı Haziran’da azaldı: DİSK-AR ise İŞKUR verilerine dikkat çekti

0

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı Haziran ayı işsizlik verilerine göre Türkiye’de işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak azalışla yüzde 10,3 oldu.

Buna göre Türkiye genelinde 15 ve üzeri yaştaki kişilerde işsiz sayısı Haziran ayında bir önceki aya göre 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi oldu.

Mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı yani âtıl işgücü 1,7 puan düşüşle yüzde 20,4 olarak kaydedildi.

İstihdam edilenlerin sayısı ise Haziran ayında bir önceki aya göre 46 bin kişi azalarak 30 milyon 866 bin kişi oldu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Haziran 2022’de 7 milyon 607 bin kişi olarak gerçekleşti.

TÜİK’e göre Haziran 2019’da yüzde 13,7 olan işsizlik Haziran 2022’de yüzde 13,5 olarak gerçekleşti. Ancak aynı yıllarda geniş tanımlı işsizlik yüzde 19,1’den yüzde 20,4’e yükseldi.

DİSK-AR’ın bugün açıklanan işsizlik verilerine ilişkin İşsizlik ve İstihdamın Görünümü raporuna göre ayrıca;

  • Geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 607 bin,
  • Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 20,4 oldu.
  • Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 28,3 olurken,
  • Geniş tanımlı işsiz sayıı pandemi öncesine göre 1 milyon 35 bin arttı.

Raporda Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) ve TÜİK’in açıkladığı rakamlar arasındaki farka da şu ifadelerle dikkat çekildi:

“İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayıları kayıtlara, TÜİK’in işsizlik verileri ise ankete dayalı olarak hesaplanıyor.

Olağan seyirde İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayılarının TÜİK’in işsiz sayılarına yansıması beklenir. Ancak uzun bir süredir iki kurumun işsiz sayıları arasındaki farklar birbirinden zıt bir eğilim izlemektedir.

  • İŞKUR‘un Haziran 2021 ile Haziran 2022 arasında son bir yıllık dönemde kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 950 binden 3 milyon 568 bine yükseldi, kayıtlı işsiz sayısında yaklaşık yüzde 21’lik bir artış gerçekleşti.
  • TÜİK‘e göre ise son 1 yılda dar tanımlı işsiz sayısı 136 bin kişi azaldı.

  • İŞKUR’a göre son bir  yılda toplamda 617 bin kişi işsiz olduğu için İŞKUR’a başvurdu. Bu başvuruların 329 bini kadın, 288 bini ise erkek işsizlerden oluştu.
  • Son bir  yılda İŞKUR’a kayıtlı kadın işsizlerin sayısı 329 bin iken TÜİK’e göre ise son bir yılda kadın işsizliği 129 bin arttı. Erkek işsizliği ise 99 bin azaldı.
  • Cinsiyete göre TÜİK ile İŞKUR arasındaki uçurumun artmaya devam ettiği görülmektedir. Bu sebeple İŞKUR ile TÜİK arasındaki sayılardaki bu uyumsuzluğun sorunlu olduğunu düşünüyoruz.”

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.