EkonomiManşetTürkiye

TÜİK’e göre haziran ayında işsiz sayısı 823 bin kişi azaldı

0

Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) haziran ayına ait işgücü istatistiklerini açıkladı. Kurum, işsiz sayısının 823 bin kişi azaldığını ve 3 milyon 399 bin kişiye gerilediğini ileri sürdü.

Ancak, TÜİK’in yeni kullanmaya başladığı metodolojiye göre açıklanan aylık veriler oldukça sınırlı bir kapsama sahip olduğu için, gerçek işsizlik rakamlarının bu rakamların çok daha üzerinde olduğu düşünülüyor.

TÜİK’in açıkladığı rakamlar

TÜİK’e göre, Türkiye’de haziranda işsizlik yüzde 10,6 oldu.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı 2021 yılı haziran ayında bir önceki aya göre 602 bin kişi arttı ve 28 milyon 586 bin kişi, istihdam oranı ise 0,9 puanlık artışla yüzde 44,9 oldu.

Yine mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılım oranı haziran ayında bir önceki aya göre 222 bin kişi azaldı ve 31 milyon 984 bin kişi olarak açıklandı.

Genç işsizlik oranı

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,2 puan azaldığı ve yüzde 22,7, istihdam oranının da 0,4 puanlık artışla yüzde 32,6’ya çıktığı kaydedildi. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 42,3 seviyesine ulaştı.

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü (geniş tanımlı işsizlik) oranı 2021 yılı haziran ayında bir önceki aya göre 4,7 puan azaldı ve yüzde 22,4’e geriledi.

Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 14,6 iken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,8 olarak gerçekleşti.

Kayıt dışı çalışanların oranı da bir önceki yılın aynı ayına göre 2,2 puan azaldı ve yüzde 29,5 oldu.

Bir önceki yıla göre oranlar

İşsizlik oranının bir önceki yılın aynı ayına göre 2,6 puan azaldığı ve yüzde 10,4 olduğu, işsizlik sayısının ise bir önceki yılın aynı ayına göre 648 bin kişi azalarak 3 milyon 380 bin kişi olduğu ifade edildi.

İstihdam oranı ise bir önceki yılın aynı ayına göre 2,9 puan artarak yüzde 45,9 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı da 2 milyon 358 bin kişi arttı ve 29 milyon 227 bin kişi oldu.

Sektörel dağılım

Haziran ayında istihdam edilenlen kişilerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 163 bin kişi, sanayi sektöründe 296 bin kişi, inşaat sektöründe 8 bin kişi, hizmet sektöründe 136 bin kişi arttığı açıklandı.

İstihdam edilenlerin yüzde 17,2’si tarım, yüzde 21,8’i sanayi, yüzde 6,4’ü inşaat, yüzde 54,5’i ise hizmet sektöründe yer aldı.

Rakamlar gerçeği ne kadar yansıtıyor?

Ancak, TÜİK’in açıkladığı bu rakamların, gerçek rakamları ne kadar yansıtıp yansıtmadığı hala tartışılıyor.

TÜİK’in yeni kullanmaya başladığı metodolojide açıklanan aylık veriler oldukça sınırlı bir kapsama sahipken, aylık verilerde daha önce TÜİK metodolojisinde yer alan pek çok ayrıntı yer almıyor. Örneğin, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı, ümidini kaybeden işsizlerin sayısı ve genç işsizliğe ilişkin ayrıntılar TÜİK’in aylık verilerinde yer almıyor. Bu verilerden yoksun hazırlanan istatistikler de kurumun açıkladığı rakamların güvenirliğini sorgulatıyor.

Ekonomistler ne dedi?

TÜİK’in açıkladığı bu rakamları ekonomistler de yorumladı.

İktisatçı Hayri Kozanoğlu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda açıklanan rakamlarla ilgili şu yorumlarda bulundu:

TUİK’ten yine gariplikler !
Haziran ayında işsiz sayısı 772 bini erkek,823 bin azalmış.
Açılmalarla daha çok kişi,özellikle turizm ve ağırlama sektöründe iş bulabiliyor olabilir.
Peki aynı dönemde 222 bini erkek, 344 bin kişinin istihdamdan çekilmesi hangi mantıkla açıklanır ?

‘Almanya kıskanmasın da ne yapsın?’

Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir ise rakamlarla ilgili, “Zaten her şey yolundaymış gibi yapa yapa buralara gelmedik mi?” yorumunda bulundu:

İşsizlik oranı %10,6!

Haziranda açılma işsizliği 2,6 puan düşürdü. Mayısa göre 600 bin yeni iş yaratılmış görünüyor. 2020 Haziran ayına göre yaratılan istihdam 2,1 milyon.

Bu rakamlara bakınca her şey yolunda.

Zaten her şey yolundaymış gibi yapa yapa buralara gelmedik mi?

Pandemiden hemen önce 2020 Şubat’ta istihdam 27,5 milyon kişi.

Kısmi açılma ile pandemiyi yok saymaya başladığımız 2021 Haziran istihdam 28,5 milyon. Pandemide 1 milyon yeni iş yarattı ekonomimiz.

Aynı dönemde Almanya’da iş kaybı sayısı 400 bin!

Kıskanmasın da ne yapsın?”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.