İfade ÖzgürlüğüKültür-SanatManşetTürkiye

TÜBİTAK’ın yayımladığı çocuk kitabını Aile Bakanlığı ‘muzır’ buldu, kitap poşete giriyor

0

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, TÜBİTAK’ın yayımladığı, Anna Milbourne’un “Bebekler Nereden Gelir”  adlı çocuk kitabını kitabını ‘muzır’ buldu. Kitaba yönelik bu sansürle birlikte eser poşette ve 18 yaşından büyüklere satılabilecek.

Beykoz 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararla ‘muzır nitelikte’ olduğu öne sürülen kitapta, çocukların nasıl olduğu “Pipkin” adlı penguen üzerinden anlatılıyor, Kitabın tanıtım yazısında, “Pipkin aklına hep çok büyük sorular takılan çok küçük bir penguen. Bu kez, bebeklerin nereden geldiğini merak ediyor. Keşif yolculuğunda Pipkin’e eşlik edin ve sevimli mi sevimli hayvan yavrularıyla tanışın” deniliyor.

‘Küçüklere zararlıdır’ damgası vurulacak

Mahkeme kararında, kitapta yer alan bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin “maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğu” belirtildi. Kitabın, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu’nunda yer alan kısıtlama hükümlerine tabi tutulacağı, söz konusu kanun hükümlerine göre; ‘küçüklere zararlıdır’ damgası vurulacağı kaydedildi.

Yasaya göre ‘muzır’ kabul edilen kitaplar “… ancak 18 yaşından büyük olanlara içi görülmeyen zarf veya poşet içinde” satılabiliyor. Bu zarf ve poşetlerin üzerinde eserin ismi ile “Küçüklere zararlıdır” ibaresinden başka hiçbir yazı ve resim bulunamıyor.

Yasaya göre ‘muzır’ ilan eserler;

  • Açık sergilerde ve seyyar bayiler tarafından satılamıyor.
  • Dükkanlarda, camekanlarda ve benzeri yerlerde teşhir edilemiyor.
  • Gazeteler, mecmualar, duvar ve el ilanları, radyo ve TV ile veya diğer suretlerle ilan edilemiyor, satışı için reklam ve propaganda yapılamıyor.
  • Para karşılığı veya parasız, küçüklere gösterilemiyor, hiçbir şekilde okullara sokulamıyor. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.