TTB’den istifa, izin yasağına tepki: Sağlıkçının canı yok mu?

'Tükenmişlik sonrası çalışamaz hale gelen meslektaşlarımızın istifa, emeklilik hakları gasp edilmeye çalışılıyor. Tükenen bir sağlık çalışanından nasıl sağlık dağıtmasını beklersiniz?'

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık Bakanlığı’nın pandemiyi gerekçe göstererek sağlıkçıların istifa ve izinlerinin engellenmesine ilişkin genelgesine tepki gösterdi.  

TTB, sosyal medya hesabından şunları yazdı:

“Pandeminin 8. Ayında COVİD-19 Meslek Hastalığı Sayılmazken, Sağlıkçılara düzenli test yapılmazken; Sağlık Çalışanlarının izin ve istifalarının engellenmesi kabul edilemez. #Yönetemiyorsunuz”

“İzin ve istifaların yasaklanması çalışma ve insan haklarına aykırıdır.”

“Bir yere gitmiyoruz. Buradayız. İstanköylü Hipokrat’tan, Bergamalı Galen’e binlerce yıldır insanlığa adanmış bir mesleğin uygulayıcıları olarak insanlara sağlık sunuyoruz, salgınlarla mücadele ediyoruz, şifa dağıtıyoruz. #SağlıkcınınCanıYokMu”

“Hastalandık; maaşımızı kestiniz. Ek ödeme vereceğiz dediniz; ya vermediniz ya da adaletsiz dağıttınız. Pandeminin başından bu yana salgının büyüklüğünü gizleyerek hepimizi kandırdınız. Şimdi de izin, istifa ve emeklilik hakkımızı engelliyorsunuz!”

“Biz/Sağlık çalışanları üzerimize düşeni yaptık, yapıyoruz.  Asıl siz/Bakanlık üzerinize düşeni yapın. Başarı hikayesi yazmayı bırakın; hekimleri, sağlık çalışanlarını, yurttaşlarımızı koruyun. #Yonetemiyorsunuz #SağlıkcınınCanıYokMu”

Sağlık çalışanları da tepkilere #SağlıkcınınCanıYokMu etiketiyle destek verdi.

‘Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz’

Konuya dair yazılı açıklama da yapan TTB Merkez Konseyi, “İzin, istifa, emeklilik haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz!” dedi. Açıklama şöyle: 

“Önerilerimiz ve uyarılarımız dikkate alınmadı. Salgın yönetilememeye devam etti. Bugün dikkate alınmayan uyarılarımız sonrasında ülkemizde salgının boyutu endişe verici bir hal almaya başladı.

Yöneticiler çözümü sağlık çalışanlarını daha çok çalıştırarak bulmaya çalıştığını, dün yayınladığı genelge ile duyurdu. Artan istifalar ve emeklilikler konusunda uyardığımız ancak hekimleri sürece dahil etmemekte ısrarcı olan Sağlık Bakanlığı çözümü izin, emeklilik ve istifa hakkımızı yasaklamakta buldu.

Tükenmişlik sonrası “artık gücüm kalmadı mesleğimden vazgeçiyorum” deyip çalışamaz hale gelen meslektaşlarımızın istifa, emeklilik hakları gasp edilmeye çalışılıyor. Tükenen bir sağlık çalışanından nasıl sağlık dağıtmasını beklersiniz?

Çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi ve sağlık çalışanlarının korunması yetkililerinin sorumluluğu ve görevidir. Bizler izin, istifa, emeklilik haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz! Bunun için Türk Tabipleri Birliği ve sağlık emek örgütleri ile birlikte sağlık çalışanlarının hakları için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR