SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

TTB: Sağlık Bakanlığı’nın meslek hastalığı genelgesi yeterli değil

0

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs tedavisi görürken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının meslek hastalığı veya vazife malulü hükümlerinden yararlanmaları için bir genelge yayımladı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise genelgenin kamuoyu tarafından sağlık çalışanları için koronavirüsün meslek hastalığı olarak kabul edildiğine dair bir algı yarattığını; ancak bunun doğru olmadığını söyledi.

TTB: Sadece belge prosedürü

TTB konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Bakanlığın meslek hastalığı ile ilgili olarak illere yazdığı yazı, kamuoyunda ‘COVID-19’un meslek hastalığı olarak kabul edildiği’ algısına yol açmıştır; ancak bu yazı COVID-19 nedeniyle mağduriyet yaşayan sağlık çalışanlarının belgelerinin SGK’ye gönderilmesi prosedürünü anlatan bir yönlendirme yazısından başka bir şey ifade etmemektedir.”

TTB’nin talepleri şu şekilde:

  • Koronavirüsün meslek hastalığı olarak tanınması ve bunun tüm sağlık çalışanlarını kapsaması,
  • Sağlık Bakanlığı’nın Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS) kayıtları illiyet bağı kabul edilmesi,
  • Bu kayıtların doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu‘na (SGK) gönderilmesi ve 4A,B,C ve taşeron gibi tüm çalışanların eşit SGK kapsamının olması.

Bakanlık tarafından 81 ile gönderilen genelgeye göre, koronavirüse yakalanan sağlık çalışanları vazife malulü sayılacak. Tanı konulan ve vefat eden sağlıkçı yakınlarına aylık maaş bağlanacak. Vefat eden sağlıkçıların aileleri ek ödeme ve istihdam gibi haklardan da yararlanabilecek.

Bu durumdan üniversite ve özel kurumlar dahil tüm sağlık kurumlarındaki çalışanlar yararlanabilecek.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.