DünyaManşet

Trump’tan veda konuşması: Size hizmet etmek tarif edilmez bir onur

0

Görev süresi bugün dolacak olan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray’da yaklaşık yirmi dakikalık bir veda konuşması yaptı.

Trump, “Amerika’nın 45’inci Başkanı olarak görev süremin sonuna gelirken karşınızda birlikte başardıklarımızın haklı gururuyla duruyorum. Buraya gelme amacımızı hayata geçirdik hatta çok daha fazlasını yaptık” dedi.

Yeni yönetime şans diledi

Trump, kendisinden sonra göreve gelecek olan Joe Biden ve ekibine de şans diledi:

Bu hafta yeni bir yönetim yemin ederek göreve başlıyor. Amerika’yı güvende ve refah içinde tutmayı başarmaları için dua edeceğiz. Onlara en iyi dileklerimizi yolluyoruz ve şans diliyoruz. Bu çok önemli bir sözcük.”

Teşekkür etti

Trump, veda konuşmasında başta eşi Melania Trump ve kızı Ivanka Trump, damadı Jared Kushner ve tüm ailesine, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ailesine, yönetiminde ve kabinesinde görevli isimlere, Beyaz Saray çalışanlarına, gizli servise, orduya ve Amerikan halkına teşekkür etti.

Trump “Size hizmet etmek tarif edilmez bir onur. Bu olağanüstü ayrıcalığı bana verdiğiniz için size teşekkür ederim.” dedi.

‘Siyasi şiddet hoş görülemez’

Trump 6 Ocak’ta yaşanan Kongre saldırısına da konuşmasına şöyle değindi:

Tüm Amerikalılar Kongremize düzenlenen saldırıdan dehşet duydu. Siyasi şiddet Amerikalılar olarak kutsal gördüğümüz her şeye karşı bir saldırıdır ve hoş görülemez. Şimdi her zamankinden daha fazla ortak değerlerimiz etrafında birleşmeli ve partizan öfkeyi bir kenara bırakmalı ve kaderimizi çizmeliyiz.”

Trump, yönetimi sırasındaki başarıları sıraladı

Yönetimi sırasında dünyanın en büyük ekonomisini oluşturduklarını söyleyen Donald Trump, vergi reformu yasalarını, istihdam karşıtı uygulamaların kaldırılmasını, Trans Pasifik Ortaklığı ve Paris Anlaşması‘ndan çıkılmasını, NAFTA anlaşmasının değiştirilmesini, Çin’e uygulanan gümrük vergilerini de yönetimi sırasındaki başarılar olarak anlattı.

Ayrıca, Trump IŞİD’in halifeliğinin sona erdirilmesi, İran rejimine baskı uygulanması ve İranlı komutan Kasım Süleymani‘nin öldürülmesini de başarı olarak değerlendirdi.

Trump, koronavirüs salgını sırasında da ülke ekonomisinin diğer ülkeleri performans olarak geride bıraktığını iddia etti. Salgınla mücadeleyle ilgili de “Başka bir hükümet olsa aşı geliştirilmesi 3, 4, 5 hatta 10 yılı alırdı; bizse bunu dokuz ayda yaptı.” ifadelerini kullandı.

‘Ortadoğu’da bir dizi barış anlaşması yaptık’

Ortadoğu’daki izlediği politikalara da değinen Donal Trump şu ifadeleri kullandı:

Cesur diplomasimiz ve realist prensiplerimizle Ortadoğu’da bir dizi tarihi barış anlaşmasını başardık. İbrahim Anlaşmaları barış ve uyum içinde bir geleceğin kapısını araladı. Şimdi yeni bir Ortadoğu’nun şafağı ve biz askerlerimizi eve geri getiriyoruz. Onlarca yıldır yeni bir savaş başlatmayan ilk Başkan olduğum için de gurur duyuyorum.”

‘Başlattığımız hareket yalnızca bir başlangıç’

Trump son olarak başlattığı hareketin yalnızca bir başlangıç olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

Çarşamba günü öğlen yeni bir yönetime görevi devretmeye hazırlanırken bilmenizi isterim ki başlattığımız hareket yalnızca bir başlangıç. Daha önce bunun gibi bir şey görülmedi. Bir ülkenin halkına hizmet etmesi inancı artık azalmayacak; aksine günden güne büyüyecek.”

Trump’ın sabah saatlerinde Andrews Üssü‘nde düzenlenecek etkinliğin ardından Washington’dan ayrılması bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.