DünyaManşet

Trump’tan “Green Card” çekilişini kaldırma sinyali

0

Ankara ile Washington arasında yaşanan vize krizi geçtiğimiz hafta sonlandı fakat ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinde yıllardır uygulanan göçmen yasalarına karşı savaş açtığını dün vurguladı. Trump, Green Card çekilişinin rafa kaldırılacağının sinyalini verdi.

Reuters’ın geçtiği haberde, Trump’ın başta ABD’ye çocuk yaşta gelen kaçak göçmenlere yasal statü sağlayan DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals-Çocukluk Çağı Gelişleri için Erteleme Hareketi) programı ve Türkiye de dahil her yıl milyonlarca insanın başvurduğu Green Card (Yeşil Kart) çekilişinin rafa kaldıracağını vurguladığı açıklamalara yer verildi.

Trump şöyle konuştu, “Amerikalı çalışanlara hizmet edecek ve onlara güvenlik sağlayacak bir göçmen programı üzerinde çalışıyoruz. Zincirleme göçmenlik tam bir felaket ve vize kurası ABD ekonomisi için kötü” dedi.

Trump’ın burada sözünü ettiği vize kurası sistemi, her yıl milyonlarca insanın başvurduğu ve bu yılın Mayıs ayında açıklanacak Yeşil Kart kurasından başkası değil. Trump, vize kura sisteminin diğer ülkeler tarafından alay konusu olduğunu da öne sürdü. Trump Ağustos 2017’de DACA’nın sonlandırılacağını duyurmuştu.

Green Card nedir?

Her yıl dünyanın dört bir yanından göçmen alan ABD, son beş yıl içerisinde kendisine 50 binden az göç veren ülkelerden gelen insanların sayısını artırmak ve Amerikan nüfusunu çeşitlendirmek amacı ile Green Card çekilişi düzenliyor. Green Card, resmi adıyla Permanent Resident Card (Daimi Oturma İzni) kişinin göçmenlik statüsünü gösteriyor. Social Security Number (Sosyal Güvenlik Numarası) alma hakkı veren Green Card ile ABD sınırları içinde hem devlet hem de özel sektör kuruluşlarında çalışma imkanı elde ediliyor. 1987’de dönemin başkanı Ronald Reagan yönetimi tarafından “Çeşitlilik Vize Piyangosu” adıyla başlatılmasına karar verilen uygulamayla her yıl yaklaşık 50 bin ile 55 bin arasında kişi çekilişle Green Card sahibi olabiliyor. Kazanan adaylar, 5 yıl yasal oturma süresinden sonra Amerikan vatandaşı olma hakkına sahip oluyor. Türkiye’de 2017 çekilişinde Green Card sahibi olan kişi sayısı 2 bin 186 iken, 2018 çekilişinde bu sayı 4 bin 390 kişi olarak kaydedildi.

 

(Cumhuriyet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.