ManşetTürkiye

Trump’dan Erdoğan’a mektup: Sert adamı oynama, aptallık etme

0

Trump’ın  Suriye’ye yönelik askeri operasyon ile ilgili Erdoğan’a yazdığı mektup basına sızdırıldı. Mektupta, “İyi şeyler olmazsa, sizi sonsuza dek bir şeytan olarak görürler. Sert adamı oynama. Aptallık etme!” ifadeleri yer alıyor. Türk yetkililer, mektubu çöpe attıklarını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine askeri operasyona başladığı tarih olan 9 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı bir mektup sızdırıldı. Mektupta operasyon konusunda anlaşmaya varmak istediğini belirten Trump, Erdoğan’a yönelik olarak “Sert adamı oynama. Aptallık etme!” uyarısında bulunuyor.

“Sorunlarınızın bazılarını çözmek için çok uğraştım”

Trump, Erdoğan’ın anlaşma yapmaması durumunda “Türk ekonomisini mahvedeceğini” vurguladığı mektupta, Suriye Demokratik Güçleri‘nin (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobani‘nin Türkiye ile müzakere etmek istediğini belirtiyor. Mektubun tamamı ise şu şekilde:

“Sayın Cumhurbaşkanı, gelin iyi bir anlaşma yapalım! Binlerce kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulmak istemezsiniz ve biz de Türk ekonomisini mahvetmekten sorumlu olmak istemeyiz ve bunu yaparız. Size bunun bir örneğini Pastör Brunson olayında yaşatmıştım.

“Sorunlarınızın bazılarını çözmek için çok uğraştım. Dünyayı yüzüstü bırakmayın. Harika bir anlaşma yapabilirsiniz. General Mazlum sizinle müzakere etmek istiyor ve daha önce vermedikleri bazı ödünleri vermeye niyeti olduğunu söylüyor. Size güvenerek, (Mazlum Kobani‘nin) bana yazdığı, elime yeni ulaşan mektubu da ekliyorum.”

“Eğer bu işi doğru ve insani bir şekilde yaparsanız tarih de sizi iyi yazar. Eğer iyi şeyler olmazsa, sizi sonsuza dek hep bir şeytan olarak görürler. Sert adamı oynama. Aptallık etme! Seni sonra arayacağım.”

Beyaz Saray teyit etti

Mektup ilk olarak Fox News muhabiri Trish Regan’ın Twitter’dan duyuru yapması ile duyuldu. Sonrasında, Voice of Amarica’da Beyaz Saray büro şefi Steve Herman mektubun Beyaz Saray tarafından da teyit edildiğini duyurdu.

New York Times gazetesi, Trump’ın Suriye hakkında Kongre liderleriyle yaptığı toplantıda Türkiye’nin askeri operasyonuna yeşil ışık yakmadığını ispatlamak için Erdoğan’a “ağır” bir mektup yazdığını söylediğini bildirdi. Habere göre, Trump daha sonra, Temsilciler Meclisi‘nde azınlık lideri Cumhuriyetçi Kevin McCarthy’den mektubun kopyasını masadakilere dağıtmasını istedi.

Türkiye’den mektuba cevap: Çöpe attık

CNN Türk Diplomasi Muhabiri Sena Alkan, diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye dayandırdığı açıklamasında 9 Ekim’de yazılan mektubun “Erdoğan tarafından arabuluculuk teklifi de reddedilerek çöpe atıldığını” söyledi. Kaynakların “mektuba verilen en net yanıtımız da Barış Pınarı Harekatıdır” dediği belirtildi.

Ahmet Davutoğlu: Türkiye rencide edilmiştir

AKP’den istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da söz konusu mektup ile ilgili Twitter üzerinden açıklamada bulundu. Açıklamada ‘Cumhurbaşkanı şahsında Türk milleti ve devleti rencide edilmiştir’ dedi.  Davutoğlu, özür dilenmediği taktirde, AKP hükümetinden yarın Türkiye’yi ziyaret edecek olan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo görüşülmemesini ve Erdoğan’ın Kasım ayında ABD’ye yapacağı belirtilen ziyaretin iptal edilmesini istedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.