DünyaManşet

Trump Türkiye’ye yaptırımları kaldırdı

0

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye karşı uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasını talimatını verdiğini açıkladı, ABD askerlerinin Suriye’den çıktığını, çok küçük bir birimin petrolü güvence altına almak üzere ülkede kalacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD askerlerinin Suriye’den çıktığını belirterek, “Türkiye ve Kürtler yüzyıllardır savaşıyor. Hepsi için iyi bir iş yaptık ve artık oradan çıkıyoruz. Sözde orada 30 günlüğüne bulunmalıydık, ama şimdi çıkıyoruz. Hazine Bakanı’na, Türkiye’ye uygulanması planlanan tüm yaptırımların kaldırılmasını emrettim” dedi.

Beyaz Saray’da bir basın açıklaması yapan Trump, DSG komutanı General Mazlum’un, kendisine IŞİD’lilerin cezaevinde ve kilit altında olduğu konusunda güvence verdiğini, kaçan IŞİD’lilerin de yakalandığını kendisine aktardığını söyledi. ABD Başkanı şöyle konuştu: “ABD kuvvetleri IŞİD’i yüzde yüz yok etmiştir. SDG’ye de IŞİD’e karşı operasyondaki rolü için teşekkür ederim. Ben sadece ABD’nin bir temsilcisi olarak General Mazlum ile konuştum”

Harekata ara verilmesine dair Türkiye ile yapılan anlaşma için Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya da teşekkür eden Trump,  “Çok iyi bir iş yaptık. Harekata ara verilmesiyle çok sayıda insanın hayatını kurtardık. Ne yaralanan ne de öldürülen Amerikalı oldu” dedi.

‘Daha çok değerli Amerikalı kanı akmasın’

Trump şunları söyledii: “Türkiye’nin harekatı üzerine bazılarına göre ABD’nin NATO üyesi Türkiye’ye karşı harekete geçmesi gerekiyordu, buna Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahildi, oysa bizi Ortadoğu’daki bu bataklığa çekmek isteyenler oradan nasıl çıkacağımızı söyleyemediler. Kanlı Ortadoğu bataklığında çok sayıda ABD askeri öldü, artık daha fazla askerin ölmemesi için oradan çıkmamız gerekiyordu. Yüksek felaketle sonuçlanabilecek bir operasyondan kurtulmuş olduk. Çocuklar zehirli gazlarla öldürüldüğünde müdahale ederiz diyenler çocuklar öldürüldüğünde bu kırmızı çizgilerini uygulayamadı.

Ortadoğu’nun çöllerine, bu kadar değerli Amerikalı kanı akmışken, daha ne kadar orada olmalıydık? Artık biz oralardan çekilme kararı verdik. Şimdi, Türkiye, Suriye ve bölgedeki diğerleri, DEAŞ’ın tekrar güç kazanmasını engellemeli. Ordumuzun görevi, dünyanın polisliğini yapmak değildir. Çok az sayıda ABD askerinin bölgede kalacağını düşünüyorum. Petrol güvende kalacak. Ne yapacağımıza ilerde karar vereceğiz.”

Trump, Suriye’deki harekatı dolayısıyla Türkiye’ye karşı alınan yaptırım kararlarını, 14 Ekim’i 15 Ekim’e bağlayan gece açıklamıştı. Buna göre, ilk etapta çelik tarifeleri yükseltilecek, Türkiye ile ticaret görüşmeleri derhal kesilecekti. Trump, bundan sonraki adımlar için insan hakları ihlallerine bakılacağını, buna göre daha geniş mali yaptırımlar, malvarlıklarının dondurulması ve Türk yetkililerin ABD’ye girişlerinin engellenmesi gibi daha geniş çapta yaptırımların söz konusu olabileceğini belirtmişti. Yaptırımların, Türkiye hükümetinin halihazırdaki ve geçmişteki yöneticilerine karşı uygulanacağı da açıklamada yer almıştı.

‘Lütfen Kürt halkına selamlarımı iletin’

Öte yandan Trump’ın açıklama yapmadan önce, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) komutanı Mazlum Kobani ile telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı. Amerika’nın Sesi, Trump’ın telefon görüşmesinde Mazlum Kobani’ye DSG ile ortaklığın sürdürüleceğini söylediğini ve çeşitli alanlarda uzun vadeli destek sözü verdiğini belirttiğini aktardı.

Bu arada Trump Twitter’dan da DSG komutanına hitaben yaptığı paylaşımda, Nazik sözleriniz ve cesaretiniz için teşekkür ederim General Mazlum. Lütfen Kürt halkına selamlarımı iletin. Yakın zamanda görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.