EkonomiManşet

Trendyol Go kuryelerinin eylemi başarıya ulaştı

0
Fotoğraf: @motokuryekargo / Twitter

TrendyolGo’da kurye olarak çalışan işçilerin eylemi olumlu sonuçlandı. Şirketten yapılan açıklamada, “Taşıyıcı iş ortaklarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” denildi.

Kuryeler, geçen hafta itibarıyla Ankara, İstanbul ve İzmir’de yakıt giderlerinin karşılanması, paket başı ücret artışı, mola hakkı gibi talepleri için bir protesto başlatmıştı.

İşçilerin ses getiren eylemi dün akşam saatlerinde olumlu sonuçlandı. Trendyol yönetimi ile yeniden bir araya gelen işçi temsilcileri, görüşmelerde uzlaşmaya varıldığını duyurdu.

Fotoğraf: İşçi Hareketi Koordinasyonu

Temsilciler, şirketin bu toplantı sonrasında kuryelere internet iletişim platformu olan Zoom üzerinden açıklama yaptığını aktardı.

‣ ‘Sefalet zammı’nı reddeden kuryeler direniyor

‘Tüm sorunlar çözülmedi’

Motokurye Kargo Çalışanları Birliği, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada kuryelerin tüm sorunlarının çözülmediğini, ama kuryelerin birlik içerisinde hareket etmesiyle önemli bir deneyim yaşandığını kaydetti:

‘Hakedişler önceki yıla göre yüzde 120 arttı’

Şirket, yaptığı açıklamada, “Yeni faaliyet döneminde, Trendyol Go taşıyıcı iş ortaklarımızın hakedişleri, bir önceki yıla göre yüzde 120 arttı. Ocak 2022 döneminde bir saat taşıma faaliyeti gösteren bir iş ortağının hakedişi 45 TL iken, Ocak 2023 döneminde bir saat taşıma faaliyeti gösteren bir iş ortağının hakedişi yapılan yüzde 120 senelik artış oranı ile birlikte 100 TL seviyesine geldi” ifadelerine yer verdi.

Anlaşmanın detaylarına dair şunlar aktarıldı:

Bir önceki artış dönemi olan Temmuz 2022 ile kıyasladığımızda ise, hakedişlerde yüzde 60 oranında artış gerçekleşmişti. Ayrıca dün akşam gerçekleşen görüşmeler sonrasında yapılan artışla birlikte günde ortalama 8 saat faaliyet gösteren bir taşıyıcı iş ortağımızın aylık net kazancı 11,400 TL’ye yükseldi. Ayrıca, iş ortaklarımızın açıklanan faaliyet modeline ilişkin görüşleri ve talepleri de kendileriyle bir araya gelerek hassasiyetle değerlendirildi ve gereken tüm aksiyonlar alındı. Trendyol Go taşıyıcı iş ortaklarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

Neler yaşanmıştı?

Şirketin 2023 yılı için yaptığı ve mart ayından itibaren uygulanması planlanan yüzde 11 oranındaki ücret artışını zammı protesto eden Trendyol Go kuryeleri kontak kapatarak yüzde 11 oranındaki ‘sefalet ücreti’ni kabul etmeyeceklerini açıklamıştı.

Koşullarının iyileştirilmesini ve paket başı ücretlerin artırılmasını talep eden Trendyol Go kuryeleri kontak kapatarak talepleri yerine getirilene kadar kontak açmayacaklarını beyan ederek, geçinebilecekleri bir ücret talep etmişti.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.