ManşetSivil Toplum

Trafik mağdurları bu Pazar, İstanbul ve Ankara’da anılacak

0

Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü‘nde (WDR – World Day of Remembrance) her yıl olduğu gibi bu sene de Kasım ayının 3. Pazar günü olan 15 Kasım Pazar günü çeşitli etkinliklerle artık içinden çıkılamaz bir hale dönüştüğü izlenimini veren trafik çarpışmaları ile mücadeleye dair seçenekler sunulacak. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre dünyada her yıl 1 milyon 250 binin üzerinde insan trafik çarpışması sonucu hayatını kaybediyor .

57...

Dünya Trafik Mağdurları’nı Anma Günü, 1995’ten bu yana, Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu, (FEVR – Fédération Européenne des Victimes de la Route) çatısı altından buluşan Trafik Mağdurları için çalışan sivil toplum kuruluşları bu özel günü, trafik mağdurlarını anmak, toplum ve kamuoyu bilinci oluşturmak için yıllık bir anma günü haline getirdi.

57

1993 yılında İngiltere’de trafik mağdurları üzerine çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu Road Peace (Yol Barışı) tarafından ilk adımı atılan Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından, 26 Ekim 2005 tarihinden itibaren Dünya Sağlık Örgütünün desteği tanındı ve dünya genelinde katılım sağlandı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında trafik çarpışmaları 1. Sırada yer alıyor. 10-14 ve 20-24 yaş grupları ölüm nedenleri arasında ise 2. Sırada yer alıyor.

Trafik çarpışmaları tüm dünya ülkelerinin ortak sorunu. Karayolu, ölümleri ve yaralanmaları, aynı terör, salgın hastalıklarla mücadele gibi dünyanın en büyük halk sağlığı sorunlarından birisi. Trafik çarpışmalarının büyük bir kısmı önlenebilir, öngörülebilir olaylardır. Trafik Çarpışmaları ile mücadele, karayolu ölüm ve yaralanmalarının azalması için acil önlemlerin alınması, sadece bir günlük anma ile değil, her gün bu konuda devlet tarafından iyileştirmeler yapılarak, ölüm ve yaralanmaların azaltılmasıyla mümkün olabilir. Umudumuz, yol tehlikelerinin; karayolu ölüm ve yaralanmalarının azaltılarak, önlenebilir ve öngörülebilir trafik çarpışmalarının azalarak, gelecekte daha az yol kurbanlarının olmasıdır.

Türkiye’de etkinlikler İstanbul ve Ankara’da

Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim Ayöz, EMBARQ Turkiye’nin Yol Güvenliği Konferansı’nda durumu Trafik Mağdurları penceresinden ele almıştı

FEVR’i Türkiye’de temsil eden Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği, bu sene Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü’nde İstanbul ve Ankara’da etkinlikler düzenleyecek. Dernek Başkanı Yeşim Ayöz, İstanbul’da 15 Kasım Pazar günü 14:30’da Şişli Belediyesi, Nişantaşı Mıstık Parkı’nda (City’s alışveriş merkezi arkası) buluşma gerçekleşeceğini kaydederken, Ankara için toplanma mekanının ise 11:00’de Kuğulu Park içerisinde olacağını belirti.

Etkinlik programları ise şu şekilde;

İstanbul

Tarih 15 Kasım 2015
Saat 14.30
Yer Şişli Belediyesi, Nişantaşı Mıstık Parkı (City’s alışveriş merkezi arkası)

14.30 Toplanma
14.45 Park içerisinde trafik mağdurları fidan dikmek
15.00 Basın açıklaması
15.30 Etkinlik sonu

Ankara

11.00 Kuğulu Park içerisinde toplanma
11.15 Meşe Palamutu tohumu dağıtımı
11.30 Bisikletliler ve yayaların toplanarak Seyranbağları Muallim Ali Dinçer Parkına gidilmesi
12.00  Basın Açıklaması
12.15 Fidan dikimi ve tohum dağıtımı

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.