DuyurularManşet

Trafik kazalarında hayatını kaybedenleri anma günü 20 Kasım’da

0

Kasım ayının 3. Pazar günü Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından trafik kazalarında hayatını kaybedenleri hatırlamak ve trafik kurallarına riayet etmenin önemini vurgulamak için belirlendi. Anma günü ile ilgili ayrıntılı bilgiye WDR (World Day of Remembrance for Road Traffic Victims) sitesinden ulaşmak mümkün.

Bu yıl Trafik Kazalarında Hayatını Kaybedenler 20 Kasım günü anılacak. İstanbul’daki anma etkinliği saat 13:00’de Şişli Meydanı’nda gerçekleştirilecek. WHO’nun verilerine göre her yıl 1,3 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybederken 50 milyonun üzerinde insan da bu kazalar sonucu sakat kalıyor.

Şişli Meydanındaki etkinliği düzenleyecek olan Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği‘nin yayınladığı bültende de bu konuya dikkat çekildi.

Unutmayın ve Hatırlayın! BAZILARININ HOŞÇAKA DEMEYE VAKTİ OLMAYABİLİR.

Her yıl Kasım Ayının 3. Pazarı Trafik Mağdurlarını Anma Günü

Dünya Çapında Bir Anmadan, Dünya Çapında Bir Eyleme …

2011-2020 Eylem Planında Yol kayıplarını Azaltmak İçin Attığımız İmzayı

Bir Kez Daha Anımsatıyoruz…

Bazılarının hoşçakal demeye vakti olmayabilir. Trafik çarpışmaları sonucu dünyada genelinde her yıl 1,3 milyon insan, hoşça kal bile diyemeden yollarda hayatını kaybediyor. Ülkemizde de resmi olmayan rakamlara göre 10.000 kişi yol kurbanı oluyor. Hepimizin ailesinde ya da yakınında bir trafik mağduru vardır. Toplum olarak kanıksadığımız, doğal saydığımız ve kader diye nitelendirdiğimiz bir olaydır trafik çarpışmaları.

Dünya Sağlık Örgütünün rakamlarına göre 2020 yılında trafik kazaları dünya genelinde %67 artacak ve  Dünya genelinde ölüm nedenleri içinde 2007 yılında 9. sırada olan Trafik Kazaları, 2030 yılında 5. sıraya yükselecek. Yine Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünya genelinde yaralanma sonucu ölümlerde Trafik çarpışmalarının oranı %23. Trafik Çarpışmaları Trafik ölümlerini ve yaralanmaları tüm dünyada büyük bir halk sağlığı sorunudur. Oysa ki bu büyük sorun toplumsal bir katılım ve basit önlemlerle azalabilir.

Her yıl yollarda çok büyük değerlerimizi yitiriyoruz, yaralanmalarını ve sakat kalmalarını izliyoruz. 45 yaş altı ölümlerin birinci nedeni trafik kazaları. Çarpışma sonrası yaşanan sorunlar, uzun ve yıllar süren, yıpratıcı yargı süreci, sonunda verilen cezaların caydırıcı olmaması yaşanılan kayıpların daha da çözümsüz olmasına neden oluyor.

Kurallara uymuyoruz, en basit önlem olan emniyet kemeri, hız ve alkol kullanımına  dikkat etmiyoruz. Direksiyon başına geçince, elimizde cep telefonları ile  bir canavara dönüşüyoruz, Sadece kendimizi düşünüyor ve ”bana bir şey olmaz” felsefesi ile yaşıyoruz. Çarpıp kaçıyoruz, arkamıza bile bakmıyoruz. Ama “çarpıp kaçmak bir kaza değil, bilinçli olarak bir insanın yaşam hakkına kast etmektir.” Her türlü ikaz ve uyarıya rağmen geçtiğimiz hafta bayram tatili içinde 68 kişi hayatını kaybetti, 321 kişi de yaralandı.

Trafik Mağdurlarını Anma Günü , 1993 yılından itibaren Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu FEVR  tarafından her yıl Kasım ayının 3. pazarı düzenlenmeye başlandı.  26 Ekim 2005 tarihinden itibaren Dünya Sağlık Örgütünün desteği ile BM tarafından küresel bazda Trafik Mağdurlarını Anma Gününü tanındı ve dünya genelinde katılım sağlandı. Türkiye’de 2007 yılından itibaren Trafik Mağdurlarını Anma Günü resmi olarak tanındı.

Mayıs 2009 da Brüksel de WHO tarafından gerçekleştirilen toplantıda çıkan sonuç bildirgesine göre 17-20 Kasım 2009 tarihleri arasında Moskova’da bir zirve gerçekleşti. Zirvede çıkan sonuç bildirgesine göre “ Dünya çapında bir anmadan, dünya çapında bir eyleme” geçildi ve global çerçevede 10 yıllık plan hazırlanarak yol kayıplarının önüne geçilmesi için her ülke çalışmalarına başladı. 10 yıllık eylem planı için Üye Devletleri,  uluslararası kuruluşları, sivil toplum örgütlerini, özel kurumları ve toplum liderlerini Yol kayıplarının önlenmesi için göreve çağırıyoruz. Ve de bu yönde atılmış bir adım olarak, hükümetlerin küresel olarak 11 Mayıs 2011 tarihinde açıkladığı 10 Yıllık Eylem Planını uygulamaya başlamalarını talep ediyoruz.

Tüm karar vericileri TRAFİK TERÖRÜNE  karşı birlik olmaya çağırıyoruz.

Ve diyoruz ki,

1. Trafik Kazaları ve yaralanmaları bir ülkenin yol güvenliğini belirler.

Güvenli yollar istiyoruz.

2. Yollar kamu malıdır ve insanlar arasında bir iletişim ağı oluşturur. Güvenli yollar ve sürdürülebilir hareketlilik için Karayolu ağı dikkate alınarak, kamusal alanlarda korunmasız yayaların gereksinimleri göz önüne alınmalıdır. Araçlar için hazırlanmış olan karayolu haklarının araçlardan, yayalara verilmesi gerekir.

Araçlara tanınan ayrıcalığın Yayalara tanınmasını istiyoruz.

3. Yol kayıpları, yaralanmalar ve güvenli ulaşım,  bir insan hakları konusudur. Ve İnsan hakları ihlali olarak ele alınmalıdır.

Bir insan olarak hakkımızı arıyoruz ve yollarda ölmek, yaralanmak ve sakat kalmak istemiyoruz.

4. En önemlisi cezalar caydırıcı olmalı ve denetimler sürekli yapılmalıdır. Mevcut yasada değişiklikler yapılmalı ve  ödül şeklinde cezalar uygulanmamalıdır. Verilen cezalar,  mağdurların mağduriyeti daha da fazla artırmakta, trafik kazası davalarında kapsamlı soruşturmalar yapılmamakta ve bu da güvenilir adaleti engellemektedir. Bunun için de etkin ve caydırıcı bir trafik yasamızın olması gerekmektedir.

Bir vatandaş olarak ödül gibi cezalar istemiyor ve yasada yer alan bilinçli taksirin uygulanmasını istiyoruz.

5. Mağdurlara uluslar arası standartların sağlanması, rehabilitasyon, yargı ve sigorta konularında gerekli desteğin Devlet tarafından verilmesi gerekmektedir.

Tüm karar vericilerin ve siyasilerin Trafik Kazalarına karşı ortak bir çalışma yapmasını, Ve  Devlet desteği ile her birey, kurum ve kuruluşun katılacağı ortak bir kampanya ile kazalara karşı mücadele istiyoruz…

 

(Yeşil Gazete)

More in Duyurular

You may also like

Comments

Comments are closed.