ManşetTürkiye

Trafik cezalarını düzenleyen kanun Resmi Gazete’de yayımlandı

0

Trafik cezalarını artıran kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bugünden itibaren geçerli yeni düzenlemeler şöyle:

Hız sınırlarında ‘yüzde 10-30’ ve ‘yüzde 30 üzeri’ diye uygulanan iki kademeli yaptırıma ‘yüzde 50’den fazlası’ diye bir yenisi eklendi. Hız sınırını yüzde 10 ila 30 aşan sürücülere 235 lira, yüzde 30 ile 50 aşanlara 488 lira, yüzde 50’den fazla aşan sürücülere ise bin 2 lira idari para cezası uygulanacak.

Spin ve drift’e 5 bin 10 lira, 60 gün men

El freni çekilmesi veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştiren (spin) veya kendi etrafında döndürenlere (drift) 5 bin 10 lira ceza kesilecek; sürücü belgesi 60 gün süreyle geri alınacak.

Bu kişilere, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığı takdirde sürücü belgesi iade edilecek.

Usulsüz çakar lamba kullananlara 1002 lira

Çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta belirlenenler araçların dışında kullanılamayacak. İhlal edenlere 1002 lira idari para cezası uygulanacak.

Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması ve egsozda yapılan değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olmasının cezası da 1002 lira.

Muayene yoksa  235 lira

Muayenesiz araçlara 108 lira olarak uygulanan ceza 235 liraya çıkarıldı.

Verilen süre sonunda muayenesini yaptırmayanlar ve ’emniyetsiz’ raporu verilen araçlarla trafiğe çıkanlara ise 488 lira ceza kesilecek.

Kırmızı ışığa dikkat

Kırmızı ışık kuralını, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde ilk kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 30 gün, ikinci kez üç kez ihlal ettiği tespit edilenlerin 45 gün, üçüncü veya daha fazla kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 60 gün süreyle sürücü belgelerine el konulacak.

Seyir halinde cep telefonu kullananlara 235 lira ceza

Seyir halinde cep, araç telefonu vb. haberleşme cihazlarını kullananların cezası 108 liradan 235 liraya çıkarıldı.

Geçiş hakkı yayanın

Kanunla birlikte araç sürücülerine durarak yayalara ilk geçiş hakkı verme zorunluluğu getirildi.

Sürücüler, yaya veya okul geçitlerinin yanısıra kavşak giriş ve çıkışlarında da yavaşlayacak. Bu kurala uymayan sürücülere kesilen para cezası 235 liradan 488 liraya çıkarıldı.

Ayrıca yayaların, geçişlerde araçların hız ve uzaklığını göz önünde bulundurma yükümlülüğü de kaldırıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.