Doğa MücadelesiManşetYerel

Trabzon Demokrasi Platformu’ndan İkizdere açıklaması: Biz bu yalanları daha önce de duyduk

0

Haber: Gençağa Karafazlı-Hüseyin Altun

*

Cengiz İnşaat‘ın Rize‘nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi‘nde liman inşaatı için açmak istediği taş ocağına direnen yöre halkına bir destek de Trabzon Demokrasi Platformu’ndan geldi. 

Direniş arttıkça onlara yönelik saldırganlığın daha da arttığına dikkat çeken Platform, açıklamasında şunları kaydetti:

“Gelinen süreçte AKP ve onun müteahhitlerinden Cengiz İnşaat, insanlar direndikçe ve vadilerini savunmaktan vazgeçmeyince daha saldırgan davranarak, devletin kolluk güçlerini daha acımasızca kullanıp zorla vadiye iş makinelerini sokarak asırlık ağaçları yok etmeye, dünya harikası bir coğrafyayı katletmeye başladılar.

Kamuoyunu yalan bilgilerle ikna etmeye çalışan iktidar-inşaat ortaklığı bilgi kirliliği yaratarak yaptıkları talanı meşru bir zemine oturtmaya çalışıyor. Liman dolgusunda kullanılacak deniz suyuna dayanıklı taşın sadece burada olduğunu söyleyen AKP Milletvekili Hayati Yazıcı, yapılan işin aslında zorunluluktan kaynaklandığına ve işin bitiminde bölgenin aynı eski şekline getirileceğini şirketin taahhüt ettiğini söylüyor.

Amaç Cengiz İnşaat’a para kazandırmak

Biz bu yalanları 2007’den beri bölgenin vadilerine yapılan acımasız katliamlarda gördük. Söylenilen hiçbir şey bilimsel değildir. Bahsedilen kaya türü bazalttır ve bölge bu taş bakımından zengin bir bölgedir. Ayrıca deniz suyuna da dayanıklı bir taş değildir. Amaç en az maliyetle Cengiz İnşaat’a para kazandırmaktır.

Bu rant projesine karşı İkizdereli kadınların onurlu mücadelesinin yanında olduğumuzu bir kez daha en yüksek sesimizle söylüyoruz.

Amaç ne olursa olsun yaşam alanlarımızı ve doğayı katleden, canlı yaşamını tehdit ve onu geri dönüşümsüz yok eden bütün projelerin karşısında olduğumuzu bir kez daha tekrar ediyoruz.”

‘Rant projelerine son verin’

İnsanlığının geleceğinin kurtuluşunun doğal çevre ve yaşam alanlarının korunmasından geçtiğine dikkat çekilen açıklamada,  “Kentsel yaşamının betona , yoğun trafiğe ve çevre kirliliğine hapsolması artık doğal çevrenin kırsal yaşam alanlarının önemini daha da artırmıştır. Hal böyleyken, uzun yıllardan beri Doğu Karadeniz bölgemiz başta olmak üzere ülkemizin çeşitli yörelerinde doğa harikası ormanlarımız, derelerimiz, göllerimiz, yaylalarımız vadilerimiz ve yaşam alanlarımız bir avuç sermaye guruplarının çıkarları için ranta dayalı, doğa düşmanı yatırımcılara peşkeş çekilmektedir” denildi.

Suya, toprağa ve havaya göz koyan hiç bir girişime sessiz kalmayacaklarını kaydeden Platform, taş ocağı kararının geri çekilmesini, Karadeniz başta olmak üzere tüm ülkede doğa talanı ve çevre tahribatına dayalı rant projelerine son verilmesini istedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.