EkolojiManşetTürkiye

Trabzon-Araklı’da HES taşkını: 6 kişi öldü, kayıplar var

0

Trabzon’da meydana gelen sel ve HES borusu patlaması sonucunda 6 kişi hayatını kaybetti. Kaybolan 4 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Trabzon’un Araklı ilçesinde sel, bir hidroelektrik santral (HES) borusunu patlattı. 6 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “6 vatandaşımızın cesedine ulaştık. Tahmini de 4 tane şu an ulaşamadığımız vatandaşımız görünüyor” dedi. Belediye çalışanı 1 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Valilik, Araklı’nın Çamlıktepe Mahallesi’nde meydana gelen selde  mahsur kalanlar için arama ve kurtarma faaliyetlerinin devam ettiğini açıkladı.

Selde, yollar da ulaşıma kapandı. Bir çok mahalleye karadan ulaşılamıyor. Suya kapılan araç ve iş makinelerinin sürüklendiği afette, ilçedeki okul, işyerleri ve evler sular altında kaldı.Yıkılan evlerin enkazında kalanlar olabileceği belirtilirken, kurtarma ekiplerinin havadan bölgeye ulaşabilmesi için askeri helikopterler talep edildi. Ekipler karadan bölgeye ulaşmak için çalışma yürütüyor.

Valilikten yapılan açıklamada 4 ev ve iş yerinin yıkıldığı ve Yeşilyurt Mahallesi’nin de selden etkilendiği ifade edildi. Olayla ilgili Araklı Kaymakamlığı’nda Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında kriz masası oluşturulduğu açıklandı.

Trabzon yerel basınındaki haberlere göre yoğun yağışın ardından patlayan HES borusu da selin şiddetini artırdı..

Vali Ustaoğlu: Yıkılan evlerdeki vatandaşlarla ilgili net bilgi yok

Saat 14.00 sularında Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallelerinde yoğun yağış meydana geldiğini anlatan Vali Ustaoğlu, “Gerek köy muhtarımızla gerek köyde oturan başka vatandaşlarımızla telefon irtibatlarımızı kurduk. Muhtarımız da az önce ifade ettiğim ev ve iş yerlerinin yıkıldığını söylüyor ama içerisinde oturan vatandaşlarımızla ilgili çok net bilgi yok” dedi.

Tüm ekiplerle bölgede olduklarını belirten Ustaoğlu şunları söyledi: “Jandarma Genel Komutanlığımızın 30 jandarma arama kurtarma ekibi yolda, geliyor. Sahil Güvenlik Komutanlığımızın Samsun’daki helikopteri yolda şu an, geliyor. Haber alamadığımız vatandaşlarımıza yönelik çalışmalarımız devam ediyor.”

Çalışmalarında ardından akşam saatlerinde açıklama yapan İsmail Ustaoğlu, “6 vatandaşımızın cesedine ulaştık. Tahmini de 4 tane şu an ulaşamadığımız vatandaşımız görünüyor” dedi.

 ‘Önceki sel için çalışma yapan işçiler de kayıp’

İlçe sakinlerinden Dursun Ali Yakupoğlu, mahallelerinde önceki gün yaşanan sel afeti nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne ait işçilerin iş makineleriyle bölgede çalışma yürüttüğünü, işçilerin sel nedeniyle yıkılan binanın altında bulunan dükkanda mola verdikleri sırada sele kapıldıklarını öne sürdü. Yakupoğlu şöyle konuştu:  “Bir kaç gün önce yine bir sel afeti oldu. Belediye işçileri orada çalışıyordu. Öğle paydosu verip dükkâna girmişler. Daha sonra yağmur yağdı, sel geldi, hepsini aldı götürdü. Benim orada üç katlı evim vardı, komple yıkılmış. 7-8 tane ev yıkılmış. Umarız kötü haber gelmez.”

Aileler hastaneye akın etti, kayıp sayısı artabilir

Yakınlarından haber alamayan aileler, ilçedeki devlet hastanesine akın etti. Hastane acil servisi önünde bekleyen kalabalık, yakınlarından gelecek iyi haberleri beklerken, aile fertlerinden bazıları da cep telefonlarıyla selin yaşandığı bölgedeki yakınlarını arayarak ulaşmaya çalıştı.

Çok sayıda vatandaşın hastaneye gelmesi, sel felaketinde kayıp sayısında artış olabileceği endişesi yarattı. Hastane önünde umutlu bekleyişlerini sürdüren ve sinir krizi geçirip fenalaşan ailelere ise sağlık çalışanları müdahale etti.

Albayrak: Zararın telafisi için destek vereceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Araklı’da yaşanan sel nedeniyle devletimiz selde oluşan zararın telafisi için gerekli tüm desteği verecektir” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Trabzon’a gitmek üzere yola çıktığı öğrenildi.

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.