ManşetTürkiye

Toplanma alanı bilmecesi: Onbinlerce mi, 77 mi, 859’mu?

0

Deprem sonrası toplanma alanları konusunda kafalar karışık. Cumhurbaşkanı Erdoğan, onbinlerce toplanma alanı olduğunu söylerken, İBB Başkanı İmamoğlu, 859 rakamını verdi. İstanbul Kent Savunması ve TMMOB’e göre ise, 407 olan sayı 77’ye düştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki  (ABD) temasları sonrası Türkiye’ye döndü. İstanbul Havalimanı’nda basına açıklama yapan Erdoğan, İstanbul’daki depremde, yaralı sayısının sekiz olduğunu açıkladı. Yetkililerin harekete geçtiğini anlatan Erdoğan, böyle zamanlarda yapılan açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi; “İstanbul’da AFAD‘ın onbinlerce şu anda ilan edilmiş toplanma alanı söz konusudur. Bunlar AFAD’ın sitesinden sürekli yayınlanmaktadır” dedi.

407 olan afet toplanma alanı 77’ye düştü

İstanbul Kent Savunması ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ise Marmara Denizi merkezli 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrası yaptığı açıklamada deprem toplanma alanlarının sayısının 77’ye düştüğünü açıkladı. 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi sonrası bu rakam 407’ydi.

Platform İstanbul’da başta deprem olmak üzere afetlere karşı toplanma alanlarının belirlenmeli gerektiğini ve daha geç olmadan mahalle mahalle örgütlenme başlatılması gerektiğini ifade etti.

İMO Başkanı Suna: Toplanma alanlarının dörtte üçü imara açıldı

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, 1999 Gölcük Depremi’nin yıldönümünde; 2002’de 496 deprem toplanma alanı olduğunu geçen süreçte bu alanların dörtte üçünün imara açıldığını söylemişti. Bianet’e konuşan Suna şu vurguları yapmıştı: “2002’de İstanbul Valisi’nin başkanlığında kurulan İl Afet Koordinasyon Kurulu İstanbul’da 496 tane toplanma alanı yeri tespit etmiş ve 562 adet de acil kaçış yolu belirlemişti.”Peki o günden bugüne baktığımızda 496 alan ne oldu? Dörtte üçü imara açıldı. Hepsine rezidanslar, AVM’ler yapıldı. Ranta açıldı. Elimizde kala kala 77 tanesi kaldı.

İstanbul’da yaşayan herkes ilçesini mahallesini sokağını girdiği zaman nerede toplanacağını gösteren bir çizelge var ama orada gösterdikleri yerler okul bahçeleri, cami avluları, boş alanlar, parklar, bazı sitelerin bahçeleri. Yanıltma var burada.

‘5 kişinin ayakta beklediği yer toplanma alanı değildir’

“Biz deprem toplanma alanı dediğimiz zaman, barınma ihtiyacını karşılayacak şekilde, elektriği, suyu, altyapısı olan alanları anlıyoruz. Yani çadırların, konteynerlerin konulabileceği alanlardır. Yoksa 5 kişinin 10 kişinin ayakta durup bekleyeceği yerler deprem toplanma alanları değildir. “Peki deprem oldu, saatlerce ayakta durdunuz, o kişi gece nerede kalacak. Ayakta mı uyuyacak. Bunlar tamamen yanıltmadır.”

İmamoğlu: 859 toplanma alanı var

Depremin hemen ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ne (AKOM) giden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise burada yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “İstanbul’da 859 adet deprem toplanma alanının tespitini yaptık. Bunlar arasında hazır olmayanlar var. Bunların çoğu İstanbul’un merkezi ilçelerinde.”

E-Devlet’ten bakılabiliyor

İstanbullular, yaşadıkları yerlerdeki toplanma alanlarına E-Devlet’ten bakılabiliyor. Turkiye.gov.tr adresi üzerinden sisteme giriş yapanlar il, ilçe, mahalle ve sokak ismini girerek ev ve iş yerlerine en yakın toplanma alanlarının yerlerini öğrenebiliyor. Bunun için E-Devlet içerisindeki arama motoruna “Acil Toplanma Alanı Sorgulama” yazılması ve yönergelerin takip edilmesi yeterli

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.