DoğaManşet

Toroslar’da ‘Çin Seddi’ gibi otoyol projesi!

0

AKP Hükümeti’nin 2023 yılı projeleri arasında yer alan Afyon-Antalya-Alanya Otoyolu şimdiye kadar görülmemiş bir doğa katliamının habercisi. Projeye göre çok sayıda korunan alanı ve bölgeye adını veren tarihi köprüyü barındıran Köprüçay Havzası 6 kilometre uzunluğunda viyadük ve tünellerle geçileceği belirtilirken, Konaklı civarından Toros Dağları’nı delecek olan otoyol, 12 kilometrelik bir tünelle Alanya dışına çıkacak.

Antalya’da yayınlanan Son Nokta Dergisi’nin haberine göre, AKP Hükümeti’nin 2023 yılı projeleri arasında yer alan Afyon-Antalya-Alanya Otoyolu şimdiye kadar görülmemiş bir doğa katliamının habercisi. Ankara-İzmir Otoyolu projesinin Afyon-Antalya-Alanya ayağı olarak planlanan otoyol ön projesi bitirildi. Antalya Büyükşehir sınırlarına iki noktadan teğet geçen proje, imar paftalarına işlenmek üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi. Ekşili’den Antalya sınırlarına giren otoyol Alanya çıkışına kadar 156 kilometre uzunluğunda. Antalya ve Alanya’nın kuş uçumu 10 kilometre kuzeyinden geçen ve muhtemelen Mersin’e bağlanması planlanan otoyol, Toros dağlarını rekor sayılacak uzunlukta tünellerle, vadileri de bazı bölgelerde 9 kilometreyi bulan viyadüklerle geçecek.

Tarihi Köprüye 200 Metre Mesafede Devasa Viyadük

Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırlarına sadece Burdur yolunun tahminen 25. ve Isparta yolunun tahminen 30. kilometrelerinde bağlantı yapan bu uçuk proje, Kurşunlu Şelalesi’nin üstünden başlayarak Aksu’yu 500 metre viyadükle aşacak. Aspendos antik kentinin kuzeyindeki Köprüçay’ı ise 6 kilometre uzunluğundaki tünel ve viyadüklerle aşması planlanan Afyon-Antalya-Alanya Otoyolu için Köprüçay’daki tarihi köprünün 200 metre yanında devasa bir viyadük yapılacak.

Dünyanın En Uzun Tüneli

Otoyol, Serik ile Taşağıl arasını ise 9 kilometre uzunluğunda bir tünel ve viyadük zinciriyle bağlayacak. Böylece Serik ve Manavgat’ın kuzeyinden geçecek olan otoyol macerası asıl Konaklı’dan sonra dünya literatürüne girecek gibi gözüküyor. Konaklı’nın ilerisinden başlayan ve kuzeyden devam ederek Alanya’nın doğusunda il sınırlarını terk eden otoyolun bu parçasında 12 kilometrelik bir tünel bulunuyor. Bu muhtemelen dünyanın en uzun tüneli olacak.

Antalya’nın Kuzeyine Çin Seddi!

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün güzergahını onayladığı bu ön proje, Antalya’nın henüz fazla el değmemiş kuzeyinde, Toros dağlarında tahmin edilmesi imkansız bir doğa katliamına yol açacak. Üstelik kent merkezlerine uğramadan geçecek bu otoyola, gerek Antalya merkezden, gerekse de Alanya’dan ulaşım oldukça ters. Alanya’dan otoyola ulaşmak için ya 60 kilometre doğuya ya da 60 kilometre batıya gitmek gerekecek. Antalya-Alanya Devlet Karayolu varken, 2023 yılına yetiştirileceği iddia eden bu otoyolu kullanmak son derece mantıksız. Otoyol, ayrıca Antalya bölgesinin 10 kilometre kadar kuzeyinde 100 metre genişliğinde bir baraj oluşturacak. Sık sık sel felaketleri yaşayan Antalya ve ilçeleri için devasa boyutlarda bir tehdit. Yapımı ve işletilmesi sırasında doğaya verdiği zarar da cabası.

Sit Alanlarına Viyadük Kazığı

Otoyol projesini değerlendiren uzmanlar, bunun spekülatif bir yatırım olduğunu iddia ediyor. Duble yol inşaatları yüzünden birçok şirketin elinde büyük ölçekli atıl makine parkı oluştuğunu ileri süren uzmanlar, Antalya’da doğa katliamına yol açacak bu türden projelerin söz konusu şirketlere iş alanı yaratmak için geliştirildiğini belirtiyor. Projenin asıl Alanya çevresi için ciddi bir katliam anlamına geldiğini ileri süren uzmanlar, tarihi ve doğal SİT alanlarının içinden hunharca geçecek böyle bir otoyolun kabul edilemez olduğunu vurguluyor. Çevrecileri göreve çağıran uzmanlar, Toros dağlarının dengesini bozacak bu proje için harekete geçilmesini gerektiğine dikkat çekiyor.

Antalya’da tartışma yaratan otoyol için daha önce açıklama yapan AKP Antalya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afyonkarahisar, Antalya bağlantılı otoban yolu ile hızlı treni de Alanya’ya getireceklerini dile getirmişti. Alanya’nın ulaşımının daha hızlı hale getireceklerini söyleyen Çavuşoğlu, otoyolun yapımı tamamlandıktan sonra yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarılacağını belirtmişti.

2016’da tamamlanacak

AKP Antalya Milletvekili Sadık Badak ise toplam 400 kilometrelik uzunluğa sahip olan Afyonkarahisar, Antalya, Alanya Otoyol Projesi’nin Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz ay içinde ihaleye çıkarıldığını belirterek, yolun 2016’ya kadar tamamlanmasının hedeflendiğini dile getirmişti. Badak, Orta Anadolu’nun trafiğini rahatlatacağını belirttiği otoyol projesinin Mersin Sahil Yolu projesiyle devam etmesini beklediklerini ifade etmişti.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.