Toplum Gönüllüleri Vakfı özgür üniversite istedi

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığı ile 81 il valisine gönderilen ve üniversitelerin kapısını açan “Özgür ve Güvenli Üniversite” başlıklı yazı hakkında görüşlerini bir mektup ile YÖK’e sundu.

Türkiye’de gençlik alanında faaliyet gösteren en yaygın kuruluşlardan biri olan Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığı ile 81 il valisine gönderilen ve üniversitelerin kapısını açan “Özgür ve Güvenli Üniversite” başlıklı yazı hakkında görüşlerini bir mektup ile YÖK’e sundu.

Üniversitelerin zaten öğrenci merkezli olmadığı ve gençlerin üniversitelerde örgütlenmesinin önünde ciddi engeller olduğu görüşünü sunan TOG, bu genelge ile üniversitelerdeki özgürlüklerin daha da kısıtlanacağını belirtti.

TOG:

  • Sivil polislere üniversitelerin içinde yer tahsis edilmesinin polisin kampuslar içinde üniversite yönetiminin onayına gerek kalmadan fiilen sürekli bulunmasının önünü açacağını;
  • Giriş çıkış noktalarında parmak izi dahil olmak üzere çeşitli elektronik tedbirlerin alınmasının üniversite yönetimlerinin öğrenciler üzerindeki kontrolünü ve baskısını arttıracağını;
  • Öğrencilerin ve kulüplerin/toplulukların faaliyetlerini diğer öğrencilerle paylaşmalarını sağlamaya yönelik bilgilendirme masaları ve benzer faaliyetler için –zaten uzun süren- izin prosedürlerinin ağırlaştırılmasının örgütlenme özgürlüğü aleyhine işleyeceğini düşünüyor.

Son olarak bu kararların evrensel hak ve özgürlüklerle çeliştiğine dikkat çeken Toplum Gönüllüleri Vakfı; bu ve benzer önlemlerin gençlerin lehine olacak biçimde değiştirilmesi ve mevcut güvenlik anlayışının özgürlükleri yasal garantiler altına alan bir yaklaşım biçimi çerçevesinde yapılandırılmasını talep etti.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR