ManşetDoğa MücadelesiYerel

Topçam köyünün yüz yıllık ağaçları madene kurban gitti

0

Aydın, Çine‘ye bağlı Topçam‘da, Madran Dağı‘nda, Eysim Madencilik tarafından işletilen taş ocağı, yöre halkının madene 60 metre yakınlıktaki yaşam alanını, geçim kaynağı olan fıstık çamlarını tehdit ediyor. Evlerinin yakınında patlamalı taş ocağına karşı mücadele eden vatandaşlar silahla tehdit ediliyor. Madencilik şirketinin yaptıkları bununla da sınırlı değil. Şirketin son vukuatı yüzlerce yıllık ağaçları kesmek oldu.

Eysim Madencilik’in maden ocağı alanı artırma çalışmaları nedeniyle bölgede sarıçam ağaçları kesildi. Köyde Eysim Madencilik tarafından sabah saatlerinde ağaç kesimine başlandı. Köylülerin tepkisi sonucu kesim şu an için durduruldu. Tepkilerin ardından şirket çalışanları sahayı terk etti. Alandan bildirildiğine göre; bölgede köylülerin ve şirket çalışanlarının bekleyişi sürüyor:

Bölgeden paylaşılan görüntülerde ormanlık alanın içerisindeki geniş bir bölümde ağaçların köklerinden kesildiği görülüyor.

İlgili haber:Topçam’da yeniden dinamit sesleri: Maden şirketi köylüleri tehdit ediyor

Köyden bir vatandaş Twitter üzerinden paylaşmış olduğu videoda kesilen ağaçları göstererek “Topçam Köyü’nde köyümü, toprağımı, suyumu savunuyorun. Ama maden şirketi çam ağaçlarını katlediyor. Güzelim ağaçlar darmadağın olmuş. İleride hayvanlarım otluyor. Bu toprak yığınının olduğu yerde nasıl yaşam olacak ben akıl fikir erdiremiyorum” diyor ve yetkililerden yardım istiyor:

Aynı bölgede orman yangınları

Geçen hafta Aydın Çine yakınlarındaki Madran Dağı’nın köye yakın civarında üç farklı mevkide orman yangını çıktı. Yangınların aynı anda çıktığı bildirilirken ormanda çıkan yangınlarda kasıt olduğu yönünde iddialar dile getirildi.

Çevre aktivistleri ise köylülerin mücadelelerine destek vererek şirketin faaliyetlerinin sebebiyet verdiği sorunları şöyle sıralıyor:

  • Patlatmalı vahşi madencilik olarak işletilen taş ocağı ile yörenin esas geçim kaynağı, doğası fıstık çamları yok ediliyor! Patlatmalar ile zarar gören ağaçlar fark edilmesin diye gömülüyor!
  • Patlatmalar ile yükselen toz bulutu bölgedeki zeytinin, fıstığın üzerini kapladığı için verimi düşüyor. Aynı toz nedeniyle bir akciğer rahatsızlığı olan ve tedavisi de olmayan slikozis hastalığı yaygınlaşıyor!
  • Üç ay önce maden çalışanları tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonrası yapılan suç duyurularına takipsizlik kararı verilerek cinayet teşebbüsünün üzeri kapatılıyor!
  • Valilik tarafından geçen ay durdurulan dinamit patlatma kararı kaldırılarak yoğun patlatmalar yeniden başlıyor. Madran Dağı rant uğruna delik deşik ediliyor!

 

 

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.