İklim KriziManşetTürkiye

Aydın Söke’de sel üç can aldı, bir kişi kayıp

0
Fotoğraf: DHA

Aydın‘ın Söke ilçesinde sağanak yağış nedeniyle meydana gelen selde üç kişi yaşamını yitirirken kayıp bir kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Dün (4 Kasım) gece başlayan sağanak yağış, Söke, Koçarlı, Karpuzlu ve Çine ilçelerinde sele neden oldu.

DHA‘nın aktardığına göre Vali Yakup Canbolat, selin etkili olduğu bölgelere AFAD, jandarma ve polis ekipleri sevk edildiğini ifade etti.

Söke ilçesine bağlı Demirçay Mahallesinde beş aracın sele kapıldığını belirten Canbolat, burada kaybolduğu bildirilen iki kişinin cenazesine ulaştıklarını, bir kişi için arama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Bugün, Güneyyaka Mahallesinde akıntıya kapılarak kaybolan bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Cesedin 70 yaşındaki Nurten S.‘ye ait olduğu tahmin edilirken, yapılacak tespitin ardından kimliğinin netlik kazanacağı bildirildi.

Kayıp Ali Alptekin’i arama çalışmaları ise sürüyor.

Canbolat, İzmir‘den de bölgeye takviye ekiplerin sevk edildiğini bildirdi. İzmir’de de gece saatlerinde etkili olan sağanak nedeniyle Çitlembik Deresi taştı, cadde ve sokaklar suyla doldu, bazı ev iş yerlerini su bastı.

Bölgede hasar tespit çalışmaları da başlatıldı. Akıntıya kapılarak zarar gören araçlar ise çekicilerle bulundukları yerden kaldırılmaya başlandı.

Fotoğraf: DHA

‣ Seller ve ‘kırılgan’ kentler: Türkiye şehirleri aşırı yağışa neden hazırlıksız?

Dünyada sel felaketleri neden artıyor?

Kömürpetrol ve gaz gibi fosil yakıt kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, aşırı hava olaylarının şiddetini, süresini, görülme sıklığını ve etki alanını artırıcı bir rol oynuyor.

Uzmanlar artan sıcaklıklar nedeniyle su döngüsünün hızlandığına dikkati çekerken, uzun süreli kuraklıklar nedeniyle toprağın suyu emme kapasitesinin azalmasından sonra görülen aşırı yağışların sel ve taşkınları beraberinde getirdiğini ve vurguluyor.

İklim krizinin yanı sıra kentlerdeki asfalt ve beton yüzeylerin artması da sel ve taşkın gibi afetlerin daha sık görülmesine yol açıyor. Suyun toprak tarafından emilmesini engelleyen bu tür yüzeyler, kentleşmenin ve özellikle plansız yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde görülen yağışların afete dönüşmesinde rol oynuyor.

Bilim insanları afetlerle mücadelede doğa temelli çözümlerin önemine vurgu yaparak “sünger şehirler” oluşturulmasının önemine işaret ediyor. Bu kapsamda asfalt yerine sıkıştırılmış çimen veya toprak gibi malzemelerin kullanılması, yağışların sele dönüşmesini engellemenin yanı sıra yer altı sularının beslenmesini sağlayarak kuraklıkla mücadelede de önemli avantajlar sağlıyor ve asfalt yollardan çok daha az maliyetle yapılabiliyor.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.