ManşetDoğa Mücadelesi

TOKİ ve Millet Bahçesi ihalesine karşı: Aydos bahçe değil, ormandır

0

İstanbul Anadolu yakasında, Kartal ile Sultanbeyli ilçeleri arasında uzanan Aydos Ormanı’nda yapılması planlanan millet bahçesi projesine karşı doğa mücadelesi devam ediyor.

Orman için mücadele etmek üzere bir hafta kadar önce Aydos Ormanı Savunması kuruldu. Savunma tarafından dün orman içinde yapılan basın açıklamasında Aydos Ormanı’nda yapılması planlanan Millet Bahçesi’ne karşı ‘Muhafaza Ormanı’ talebinde bulunuldu:

‘Millet Bahçesi değil, Muhafaza Ormanı’

“Birinci derece sit alanı olan Aydos Ormanı’nın bütünlüğüne zarar verecek her girişime karşı ormanın sesi olmak zorundayız. En büyük karbon yutaklarından biri olan ormanlar olmazsa bizler de yokuz. Aydos Ormanları Savunması olarak Millet Bahçesi değil Muhafaza Ormanı diyoruz”

TOKİ’ye ihale edilen bölgedeki inşaat alanında yapılan açıklamaya yurttaşlar, Kuzey Ormanları Savunması, Aydos Ormanı Savunması ve Türkiye Ormancılar Derneği‘nden üyeler katıldı. Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Başkanı Sezai Kaya şu ifadeleri kullandı:

Aydos Ormanı’nda kafe, büfe, kıraathane, kreş…

TOKİ tarafından ihalesi yapılan Millet Bahçesi projesi ile 25 hektarlık alanın, ormanın bütünlüğünü kaybetmesine yol açarak yerini betona ve restoran, kafe, büfe, kıraathane, kreş gibi yapılara terk etmesi planlanıyor.

Aydos Ormanı Savunması tarafından yapılan açıklamada “Aydos Ormanı sahipsiz değildir” sloganları atıldı ve konuya ilişkin olarak da Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Basın açıklamasında iklim krizine, küresel ısınmaya, bir karbon yutak alanı olarak orman varlığının önemine şu sözlerle değinildi:

“İklim krizinin giderek tırmandığı, küresel ısınma nedeniyle her yıl yüzlerce orman yangınına yenilerinin eklendiği, doğal yaşamın ciddi tehdit altında olduğu günlerdeyiz.

Tüm bu şartlarda İstanbul’un güneyindeki Kuzey ormanlarından, parçalana küçüle varlığını sürdürmeye çalışan Aydos Ormanı’ndan sesleniyoruz sizlere.

Bizleri sadece sizler dinlemiyorsunuz, yaşayabilmeleri bu ormanın mikroklimasına , bütünlüğünün korunmasına bağlı Türk meşesi, mazı meşesi, doğu gürgeni, geyik dikeni, kuş üvezi, çiçekli dişbudak, çakal eriği, muşmula; kocayemiş, akçakesme, ateş dikeni, İspanyol katırtırnağı, boyacı katırtırnağı, katran ardıcı , çam ağacı, eşsiz güzellikteki İstanbul çiğdemi de dinliyor. Balıkçıllar, yaban ördekleri, göçmen kuşlar yuvamıza dokunmayın, “ya hep beraber ya hiç birimiz“ diye haykırıyor. Çünkü onlar bizden daha iyi biliyor: Orman çalısıyla, ağacıyla, börtü böceğiyle, tüm hayvanlarıyla, yosunuyla, mantarıyla, toprağıyla orman.

Aydos Ormanında Millet Bahçesi yapılma projesine karşı adli süreci başlatmış bulunuyor ve tüm halkımızı bu süreçte yanımızda olmaya davet ediyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.