DünyaManşet

Tokelau adaları kendini bir gün ileri alacak

0

Güney Pasifik‘teki Tokelau Adaları, komşusu Samoa’nın yaptığı gibi saat dilimini değiştirerek kendisini “bir gün ileri alacak”.

Yeni Zelanda’ya bağlı 1400 nüfuslu topluluk, uluslararası gün değişimi çizgisinin doğusunda yer aldığı için başkent Wellington’un 23 saat gerisinde.

Toplam yüzölçümü 10 kilometre kare olan ve üç adadan oluşan Tokelau, Fiji’nin kuzeyinde, Hawaii ile Avustralya’nın ortasında yer alıyor.

Tokelau, çizginin diğer tarafına geçince, Yeni Zelanda’da güneşin ilk doğduğu yer olacak.

Mayıs ayında Samoa, ticaret ortakları Avustralya ve Yeni Zelanda’yla ilişkilerini güçlendirmek ve saat farkından kaynaklanan sorunları aşmak için gün değişimi çizgisinin batısına geçme kararı almıştı.

Samoa, bu kararını Aralık’ta hayata geçirecek. Tokelau’nun da aynı tarihte saat dilimini değiştirmesi bekleniyor.

Samoa’daki Tokelau irtibat bürosunun Genel Müdürü Jovilisi Suveinakama Avusralya Radyosu’na yaptığı açıklamada, Samoa’nın yolunu izlemenin mantıklı bir karar olduğunu söyledi.

Suveinakama, “Samoa bizim dış dünyaya açılan tek penceremiz. Saat dilimini değiştirmek Wellington’la bağlarımızı güçlendirecek. Yeni Zelenda’dan bizi Pazar günü arıyorlar ve işyerinde kimseyi bulamıyorlar. Çünkü orada Pazartesi. Biz de onları Cuma günü arıyoruz ama orada Cumartesi olduğu için kimseyi bulamıyoruz” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.