Doğa MücadelesiManşet

Tokat’da HES protestosuna müdahale

0

Tokat’ın Zile İlçesi’nde toplanan yaklaşık 2 bin kişi ilçede yapılması planlanan 3 hidro elektrik santraline (HES) karşı yürüyüş yaptı. Yaklaşık 10 kilometre Zile-Çekerek yolunda yürüyüş yapan köylülere jandarma zaman zaman biber gazı ile müdahale etti.

75.tokat zile hes protestosu,yeşil gazete

Zile’den geçen Çekerek Irmağı üzerine özel bir firma tarafından yapılması planlanan HES’e karşı çıkan köylülere destek için çeşitli yerlerden gelen kişiler Yapalak Köyü girişinde toplandı.

İstanbul ‘dan otobüslerle gelen dernekler eyleme katıldı. CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün ve İstanbul Milletvekili Melda Onur ve CHP İl Başkanı Dursun Aytaç da köylülere destek verdi.

‘Bu vadide satılık su yok’ pankartı taşıyan grup ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ sloganı attı. Burada yapılan konuşmaların ardından eyleme katılanlar, firmanın yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan şantiyesine gitmeye başladı. Zile-Çekere yolunda çok sayıda jandarma ve polisin önlem alması sonrası eyleme katılanlar tarlaların içerisine yürüdü.

Tokat İl Jandarma Komutanının gruba seslenerek, “Sayın Valimizle görüştük. Bu konuda tekrar değerlendirme yapacağını bizlere iletti” demesine karşın doğa savunucuları bölgeden ayrılmadı. Aynı esnada köy muhtarları ile firma yetkilileri görüştüğü öğrenildi. Yapılan görüşme sonrası köy muhtarları vbölgede toplananlara ‘Proje bekletilmeye alındı’ bilgisini iletti. Bunu alkışlarla karşılayan gruptakiler bölgeden gitmeyeceklerini belirtti.

Eyleme katılan CHP Milletvekili Orhan Düzgün ise, köylülerin toprağına sahip çıktığını bildirerek, “Bu insanların doğal hakkı. Zile halkı bu HES’i istemiyor ve bunu yaptırmayacak” şeklinde konuştu.

(CNN Türk)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.