ManşetTarım-GıdaTürkiye

TMO’nun özkaynakları hızla azalıyor

0

Toprak Mahsulleri Ofisi‘nin (TMO) özkaynaklarının 2020 yılında buğday ve arpa alım gücü bazında 2015 yılına göre yüzde 54 oranında azaldığı tespit edildi.

Satış fiyatlarını maliyetlerin altında belirlemek zorunda kalan TMO’nun özkaynakları hızla eriyor.

‘Piyasaya müdahale gücünü zayıflatıyor’

BirGün‘de yer alan habere göre, TMO’nun özkaynaklarında 2020 yılında, 2015 yılına göre mısır alım gücü bazında yaşanan gerileme yüzde 53.

2015 yılında özkaynakları ile 100 birim buğday alabilen TMO’nun, 2020 yılında özkaynakları ile yalnızca 46 birim buğday alabildiği belirlendi.

Sayıştay, TMO’nun özkaynaklarındaki gerilemenin, “Piyasaya müdahale gücünü” zayıflattığını vurguladı ve “Kurumun kendisine yüklenen misyonların yerine getirilmesi noktasında ilave kaynak ihtiyacı doğmuştur” ifadesi kullanıldı.

Lisanslı depolardan teslim alınan ürünlerin kalitesi düşük

TMO’nun, lisanslı depolardan ürün tesliminde sorun yaşadığı da öğrenilirken, lisanslı depolardan teslim alınan ürünlerin kalitesinin belirlenenden daha düşük olduğu saptandı.

Sayıştay denetçileri, “TMO’ya haşereli ürün teslim edildiği” yönünde şikayetlerin olduğunu fark ederken, lisanslı depolardan ürün tesliminde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ve denetimlerin artırılması amacıyla Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulması konusunda idare uyarıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.