ManşetYerel

TMMOB Şehir Plancıları Odası : “Bu imar planı Bozcaada’yı yok eder”

0

Bozcaada imar planıyla ilgili dava süreci başlatan TMMOB Şehir Plancıları Odası, revize edilip onaylanan yeni imar planının Bozcaada’nın hem tarihi, hem doğal hem de tarımsal açıdan bütün özelliklerini yok edeceğini belirtti.

Planın iptali için dava açtıklarını hatırlatan TMMOB Şehir Plancıları Odası B111ursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Karademir, “Gördük ki yeniden onaylanan Bozcaada planında, meslek odası olarak bizlerin dile getirdiği sorunlardan hiçbiri çözülmemiş.” dedi.  İtiraz ve dava dilekçelerinde belirtilen hususların neredeyse tamamının hala geçerliği olduğunu belirten Karademir, planla birlikte adanın tüm güney kıyılarının yapılaşmaya açıldığını, tüm tarım alanlarının bağ evi ve tarımsal fabrika adı altında yapılaşma baskısıyla karşı karşıya bırakıldığını belirtti.

Onaylanan planla birlikte, kıyıların tamamına yakın kısmının yazlık konut ve turizm tesisleriyle dolacağını belirten Karademir, “Bu plan, Bozcaadanın hem tarihi, hem doğal hem de tarımsal açıdan bütün özelliklerini yerle bir etmekte, adayı dünyanın herhangi bir yerinde rahatlıkla karşılaşabileceğiniz bir turizm çöplüğüne dönüştürmektedir.” dedi. Planın Bozcaada’yı niteliksiz ve içeriksiz bir turizm bölgesine dönüştüreceğini belirten Karademir, “Bu plan, adanın tüm özgünlüğünü ortadan kaldırır bir görüntü çizmektedir” diye konuştu.

Karademir, planın adada daha fazla yapılaşmaya imkan verdiğini belirterek, kruvaziyer liman ve adanın kuzey kıyılarında yapımına izin verilen turizm alanları ile tüm adanın doğal özelliklerini tehdit ettiğine belirterek, şu hususlara dikkat çekti :

– Adanın güney bölgesinin çok büyük bölümü konut, turizm alanları, günübirlik tesisler ve rekreasyon alanları olarak yapılaşmaya açılmaktadır

– Tarım alanlarında 1500 m2 ve üzerindeki parsellerde 100 m2’ye varan bağ evlerinin yapılabileceği belirtilen plan ile adanın tamamında tarım alanlarında yapılaşmanın önü açılmaktadır. Mevcut durumda bağ evlerinin büyük bölümünün birer yazlık villa olarak kullanıldığı hatta yazın turizm amaçlı kiraya verildiğini de özellikle vurgulamak gerekir.

– Tarım alanlarında 500 m2 alanlı tarımsal amaçlı sanayi tesisleri kurulabilmektedir. Bu denli büyük yapıların inşa edilmesine izin verilmesi, gerek adanın sınırlı olan tarım alanlarının kaybolmasıne neden olmakta, gerekse bu yapıların daha sonra (sanayi olarak kullanılmasından vazgeçilmesi durumunda) nasıl kullanılacağına ilişkin soruları da beraberinde getirmektedir.

– Limanlara ilişkin bölümünde, adada yat limanı ve kruvaziyer liman yapılabileceği belirtilmektedir. Turizm potansiyelinin yanında tarihi ve doğal özellikleri ile de öne çıkan bir bölgede bu denli büyük yatırımların öngörülmesi, adanın bütün kimliklerinin bir kenara bırakılıp turizme feda edileceğini gözler önüne sermektedir.

– Plan notları ile kuzey kıyılarındaki Dardanos Bölgesi’nde turizm alanlarının oluşturulabileceği belirtilmiştir. Bu plan, adanın neredeyse tamamını turizm için yapılaşmaya açmaktadır.

– 1. derece deprem bölgesi olan adada, ne planda ne de plan notlarında buna ilişkin bir hassasiyet gösterilmemiştir.

– Adanın tamamı doğal, arkeolojik ve kentsel sit alanları ile doludır ve sit alanı olmayan tek bir metrekaresi bulunmamaktadır. Bu kadar hassas bir bölgede onaylanan bu plan adanın bütün hassasiyetlerini bir kenara atarak, adayı turizm sermayesinin hizmetine sunan bir plan olarak ortaya çıkmaktadır.

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.