Kanal İstanbulManşet

TMMOB Kanal İstanbul davasının bilirkişilerine itiraz etti

0

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Kanal İstanbul Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’nın iptal edilmesi için açılan davada mahkeme heyeti tarafından belirlenen bilirkişilerin tarafsız ve objektif olmadığına dikkat çekerek dilekçe ile itirazda bulundu.

Davanın görüldüğü İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi Başkanlığı’na itiraz dilekçesi veren TMMOB, mahkemenin belirlediği 15 kişilik heyette, iktidara yakınlığıyla bilinen, siyanüre evet diyen, öğrenciyi tehdit ettiği iddia edilen akademisyenler bulunduğunu vurguladı.

‘ÇED raporu için danışmanlık sunmuşlardı’

TMMOB dilekçesinde, heyetin, Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporu için danışmanlık hizmeti sunan İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi kadrosunda bulunan öğretim üyelerinden tayin edilmesine de dikkat çekti. Mahkemenin bilirkişinin tarafsızlığını sağlamak adına gerekli tedbirleri alması zorunluluğu olduğuna dikkat çekilen dilekçede şu ifadeler yer aldı:

Açıklanan sebepler bakımından seçilen bilirkişilerin tarafsız bir rapor tanzim edemeyecekleri görüldüğünden; belirtilen bilirkişilerin öncelikle bu nedenle görevden alınmaları ve yerlerine yeni bilirkişi görevlendirmelerinin yapılması gerekmektedir.

‘Tarafsızlıklarını kaybettiler’

Ek olarak heyette yer alan bazı isimlerin daha evvel yürütmüş oldukları bilirkişilik faaliyetlerinde bilimsel ve teknik esasları hiçe sayan, kamu yararını ve çevre hukukunun temel ilkesi olan “koruma ve kullanma dengesi”ni göz ardı eden, objektiflikten uzak, ortaya çıkacak tahribat pahasına proje lehine hazırlamış oldukları raporlar dolayısıyla tarafsız olamayacakları ifade edildi.

Bilirkişi heyetinde yer alan Prof. Dr. Abdullah Karahan ile Doç. Dr. Halit Özen’in de dava konusu projeye ilişkin görüşlerini açıklayarak tarafsızlıklarını kaybettikleri belirtildi.

Bilirkişi heyeti

Prof. Dr. Süleyman ÖVEZ (Biyolog, Deniz Kirliliği), Prof. Dr. İsmail TORÖZ (Su, Atık Su, Gürültü), Prof. Dr. Kadir ALP (Hava Kirliliği), Prof. Dr. Ali Osman ATAHAN (Trafik), Prof. Dr. Cengiz KUZU (Patlamalı Kazılar), Prof. Dr. Mustafa YANALAK (Arazi), Prof. Dr. Şevkiye Şence TÜRK (Şehir ve Bölge Planlama), Prof. Dr. Hayrullah AĞAÇÇIOĞLU (Hidroloji, Su Yapıları), Prof. Dr. Hüseyin Barış TECİMEN (Ormancılık, Orman Ekolojisi, Bitki Beslenme), Prof. Dr. Abdullah KARAHAN (Jeofizik), Prof. Dr. Necmi KARUL (Arkeolog), Prof. Dr. Mustafa Sait YAZGAN (Ziraat), Doç. Dr. Şenel ÖZDAMAR (Jeoloji), Doç. Dr. Hüsne ALTIOK (Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Fiziksel Oşinografi), Doç. Dr. Onur GÖNÜLAL (Deniz Biyoloji Anabilim Dalı).

You may also like

Comments

Comments are closed.