ManşetYerel

TMMOB, Diyarbakır’da kaçak yapılaşma için suç duyurusunda bulundu

0

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), Diyarbakır‘da kaçak yapılaşmaya izin veren yetkili ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu öncesi yapılan basın açıklamasında “Bu kent sahipsiz değildir” pankartı açıldı.

‘Kayyım kente irade gaspı olarak atanmıştı’

Gazete Duvar‘da yer alan habere göre, suç duyurusu öncesi Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapılırken, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Doğan Hatun, kayyım uygulamalarına dikkat çekti.

Hatun, “Kayyım bu kentte bir irade değil irade gaspı olarak atanmıştı. Defalarca kaçak yapılara ilişkin başvuru yaptık. Fakat herhangi bir dönüş olmadığı gibi kaçak yapılar yapılmaya devam edilmiştir” ifadelerini kullandı.

TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Ferit Kahraman, 4 Mart’ta yaptıkları “Kayyımlar suç işliyor!” başlıklı açıklamanın ardından kayyımların benzer suçlar işlemeye devam ettiğini kaydetti.

Kahraman, soruşturma yürütmek üzere belge talep eden Diyarbakır Valiliği ve diğer kurumlarla yazıştıklarını ancak herhangi bir işlem yapılmadığını söyleyerek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Bu kentte mevzuata aykırı birçok kent suçu yetkililerin gözleri önünde, yanı başında, bitişik duvarında işlenmektedir. Hastane/sağlık yapısına, özel eğitim binasına, büro/plaza binasına, alışveriş merkezine, otel yapısına kaçak kat ilave edilmekte, kaçak lokanta ve kaçak düğün salonları inşa edilmekte ve hiçbir denetime tabi tutulmamaktadır.”

Ferit Kahraman ayrıca, “Denetimden ve mühendislik hizmetlerinden yoksun, her yönüyle yapısal risk taşıyan ve yoğun kullanıcı sayısına sahip bu mekanlarda gerçekleşmesi muhtemel kazalara karşı, topluma kimler, nasıl hesap verecektir? Kentin en işlek noktalarında her bir metrekaresinin on binlerce lira değerinde olduğu bu kaçak yapılardaki on milyonlarca liralık rantın parçası olmak suç değil midir? Mevzuat gereğince hakkında ruhsatsız yapı tespiti yapılan ve para cezası işlemi uygulanan yapılara dair neden yıkım işlemleri yapılmamaktadır?” diye sordu.

‘Bu kent rant ve talanlarınız karşısında sahipsiz değil’

“Bu tür kent suçlarında doğrudan veya dolaylı sorumluluğu bulunan kurum ve kişileri uyarıyor ve hatırlatmak istiyoruz; Bu halk, bu kent rant ve talanlarınız karşısında sahipsiz değildir” diyen Ferit Karaman, şu açıklamalarda da bulundu:

Kaçak yapılara kestiğiniz cezalar yüz binlerce lira değerinde olabilir, fakat arkasında yatan milyonlarca liralık rantın yanında bunun bir hiç olduğunun da farkındayız. Kente ve kentliye karşı sorumluluğu olan bir meslek örgütü olarak, bu tür kent suçlarında doğrudan veya dolaylı sorumluluğu bulunan kurum ve kişileri uyarıyor ve hatırlatmak istiyoruz; Bu halk, bu kent rant ve talanlarınız karşısında sahipsiz değildir.

Başta yerel yönetimlerdeki kaçak yapılara işlem yapmayan ilgili tüm birimler hakkında olmak üzere, ticari alanlara ruhsat işletmesi veren belediye yetkilileri, inşa faaliyetleri süren yapılara dair görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yapı denetim firmaları, ayrıca hastaneler için Sağlık İl Müdürlüğü, eğitim yapıları için Milli Eğitim İl Müdürlüğü yetkilileri hakkında da suç duyurusunda bulunacağımızı belirtmek istiyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.