DünyaEkolojiManşet

Thunberg: Rusya’nın Ukrayna’daki çevre kırımına dünya yeterince tepki göstermiyor

0
Fotoğraf: AP

İsveçli ekoloji aktivisti Greta Thunberg perşembe günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya gelerek Rusya‘nın 16 aydır devam eden işgali sırasında yol açtığı ekokırımı kınayan değerlendirmelerde bulundu.

Thunberg, iki ülke arasındaki savaştan kaynaklanan ekolojik tahribat odaklı bir çalışma grubuna katılmak için Kiev‘e gitti. Çalışma grubunda Thunberg’in yanı sıra Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Heidi Hautala, eski İsveç Başbakan Yardımcısı Margot Wallström ve eski İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinson yer alıyor.

Thunberg, “Bu çevre kıyımına dünyanın yeterince tepki gösterdiğini düşünmüyorum” diye konuştu.

İsveçli aktivist, Rus askerlerinin çevreyi, sivillerin yaşamlarını ve geçim kaynaklarını “kasıtlı olarak” hedef alarak ekolojik yıkıma neden olduğunu belirtti ve Rusya’yı ekolojik sistemlerin uzun süreli etkilerle kitlesel olarak yok edilmesi olarak tanımlanan ekokırım yapmakla suçladı.

Fotoğraf: AP

‣ ‘Ukrayna’daki savaş yüzünden Karadeniz’de 100’den fazla yunus öldü’

‘Çevre, savaşın sessiz kurbanı oluyor’

Çalışma grubu, savaştan kaynaklanan çevresel hasarı analiz etmeyi, Rusya’yı hasardan sorumlu tutacak mekanizmalar oluşturmayı ve tahribata uğrayan alanları restore etme çabaları oluşturmayı hedefliyor.

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda çevrenin savaşın “sessiz kurbanı” olduğunu ancak çevrenin kurban olmasının doğru olmadığını belirterek Ukrayna’nın arazisinin yaklaşık yüzde 30’unun patlayıcılarla “kirletildiği” ve 2,4 milyon hektardan fazla ormanın – yaklaşık 6 milyon dönüm – zarar gördüğü bilgisini verdi.

Fotoğraf: AP

‣ Onlar da yaşam savaşı veriyor: Ukrayna’daki savaştan kaçan hayvanlar

‘Çernobil’den beri en büyük çevre felaketi’

Kostin, Ukrayna’daki Nova Kakhovka barajının haziran başlarında yıkılmasının, 1980’lerde Sovyetler Birliği döneminde meydana gelen Çernobil nükleer faciasından bu yana Ukrayna’daki en “önemli çevre felaketi” olduğunu ifade etti.

Baraj, Rusya ile Ukrayna arasındaki mücadelede kritik bir cephe hattında yer alıyor ve ülkenin büyük bir kısmına su sağlıyor. Ukrayna, uzun süredir beklenen karşı saldırısını gerçekleştirmesinin üzerine Rusya’nın “paniğe kapılarak” barajı yıktığını öne sürüyor.

‣ ‘Ukrayna’da Kakhovka barajının yıkımı tam anlamıyla bir ekolojik kırım’
‣ Ukrayna’daki baraj patlaması sonrasında Karadeniz’i neler bekliyor?

‘Rusya’nın çevre suçları soruşturuluyor, kovuşturuluyor’

Kostin, Ukrayna’nın geniş çapta ekolojik suçları kovuşturan ilk ülke olduğunu ve ülkenin ceza kanununa göre ekokırım olarak kabul edilen 15 olayı soruşturduğunu söyleyerek şunları ekledi:

Rusya’nın çevreye karşı işlediği savaş suçlarının soruşturulması ve kovuşturulması için uluslararası çabaların güçlendirilmesi ve saldırganın bu suçların neden olduğu muazzam zararı ödemesini sağlama çağrısında bulunuyoruz.

Zelensky, “son derece önemli bir destek sinyali” verdiği için çalışma grubuna teşekkür ederek “Bu gerçekten çok önemli, profesyonel desteğinize ihtiyacımız var” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.