DünyaHayvan HaklarıManşet

‘Ukrayna’daki savaş yüzünden Karadeniz’de 100’den fazla yunus öldü’

0
Şişe burunlu yunus - Fotoğraf: WWF

Bilim insanlarının bildirdiğine göre, Ukrayna‘daki savaş nedeniyle Rus donanmasının faaliyetleri geçen ay Karadeniz‘de 100’den fazla yunusun ölümüne neden olmuş olabilir.

Ukrayna’nın güneybatısındaki Tuzlivski lymany Milli Parkı Araştırma Departmanı Başkanı Ivan Rusev, ölümleri 1 Mayıs’ta Facebook’ta yaptığı paylaşımla duyurdu.

Aynı zamanda bir ekoloji doktoru olan Rusev, ölü yunusların çoğunun “askeri sonardan etkilenmiş olduklarını” gösteren semptomlara sahip olduğunu söyledi. Ivan Rusev, ölen yunusların çoğunun Karadeniz şişe burunlu yunusları olduğunu bildirdi.

Rusev, “Maalesef, Nisan 2023’te, Sivastopol koylarında ve işgal altındaki Kırım‘ın diğer kıyılarında ve yakınlardaki Novorossyska, Soçi, Gelendzhik’te askeri sonardan etkilenen yüzden fazla ölü yunus kayıtlara geçti” ifadelerini kullandı.

Novorossyska, Soçi, Gelendzhik, Karadeniz kıyısındaki liman şehirleri ve yakındaki tatil beldeleri arasında yer alıyor.

Rusev, paylaşımında Ocak ayından bu yana Kırım’da 77 ölü balinanın da tespit edildiğini yazdı.

Şimdiye kadar en az 100 ölü kaydedilmiş olsa da bilim insanları sayının bini geçtiğine inanıyor.

Ayrıca Rusev, “Bu, Karadeniz’in Kırım ve Novorossiysk yakınlarındaki o bölümünde düşman denizaltılarının ve denizaltılarının faaliyet gösterdiği gerçeğinin bir teyididir” ifadelerini kullandı.

Ivan Rusev – Fotoğraf: BBC

Balıkçılıkla ilgili yaralanmaya dair herhangi bir kanıt yok

Ocak ayında BBC, yunusların ve liman yunuslarının Karadeniz kıyılarında alışılmadık derecede tehlike altında olduğunu ve bilim insanlarının artan Rus askeri harekâtına işaret ettiğini bildirmişti.

Rusev önceki yıllarda da o bölgede ölü hayvanlar tespit ettiğine, ancak çoğunun vücutlarında olta takımlarına takıldıklarını gösteren işaretler olduğuna dikkat çekti.

Fakat Nisan ayında ölü bulunan deniz memelilerinde bu işaretlerin bulunmadığı bildirildi.

Ölümlerdeki artışın olağandışı olduğunu söyleyen Rusev, daha önce parkın 27 millik kıyı şeridinde her yıl üç ila dört ölü yunus bulduğunu belirtmişti.

Ancak savaş başladığında ordu kıyı şeridinin büyük bir bölümünü kapattı. Rusev, Şubat ve Ağustos 2022 arasında ekibiyle birlikte üç millik kıyı şeridinde 35 ölü deniz memelisi bulduğunu söyledi.

Bilim insanları, rakamları topladıklarında, savaşın başladığı Şubat 2022 ile geçen yılın Mayıs ayı arasında en az 2 bin 500 ölü yunusun kıyıya vurduğunu gördü. Çoğu ölü yunus denizin dibine battığı ve asla sayılmadığı için Rusev, gerçek sayının çok daha yüksek olduğuna inanıyor.

Şişe burunlu yunuslar

Animals Around The Global‘in tanımıyla; Şişe burunlu yunus, Delphinidae (Yunusgiller) familyasına ait bir deniz memelisi türü. Dünya çapında ılık ve ılıman sularda yaşayan şişe burunlu yunuslar, gri derileri ve belirgin uzun burunları ile tanınırlar.

Şişe burunlu yunuslar, gruplar halinde yaşayan zeki ve sosyal hayvanlardır. Bu gruplar birkaç kişiden yüzlerce kişiye kadar değişkenlik gösterir.

Bu yunuslar, ıslıklar ve vücut dilini kullanarak birbirleriyle iletişim kurarlar. Ek olarak avlarını bulmak ve çevrelerinde gezinmek için ekolokasyonu (sesle yer belirleme) da kullanabilirler. Şişe burunlu yunuslar çeşitli balıklar, kalamar ve diğer deniz organizmalarıyla beslenirler ve ekosistemlerinde en uç yırtıcılardır.

Bununla birlikte, aşırı avlanma, kirlilik, habitat tahribatı ve eğlence amaçlı yakalama gibi insan faaliyetleri, şişe burunlu yunusların ve ekosistemlerinin hayatta kalması için önemli tehditler oluşturuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.