EkonomiManşetTürkiye

Thodex operasyonunda gözaltı kararı çıkan 78 kişiden 62’si yakalandı

0
Kripto para alım satımı yapılan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer‘in piyasadan topladığı 2 milyar dolarla yurt dışına kaçtığının ortaya çıkmasının ardından şirketle ilişkili olduğu tespit edilen 78 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul merkezli sekiz ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, bu kişilerin 62’si yakalandı.

Şirketin Kadıköy’deki merkezinde yapılan aramalarda birçok dijital materyal ve dokümana el konulduğu kaydedildi.

Türkiye’deki kripto para borsalarından Thodex’te işlemlerin kapatılması ve kurucusunun yurtdışına çıkmasının ardından, kullanıcı şikayetleri sonucu savcılık şirketle ilgili soruşturma başlattı; MASAK da şirketin Türkiye’deki finansal kuruluşlarda bulunan tüm hesaplarına dün itibarıyla bloke koydu. Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer ise bugün şirketin internet sayfası ve sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada hesaplarındaki anormal dalgalanma nedeniyle işleme geçici kapatıldığını; şüpheli durumdaki kullanıcı hesapları netleşince ödemelerin yapılacağını duyurdu.

391 bin aktif kullanıcısı vardı

Şirket 20 Nisan’da alt yapı çalışmaları dolayısıyla işlemleri saat saat süreliğine durduğunu açıklamış ardından 21 Nisan’da ise “yeni bir ortak geleceği” gerekçesiyle işlemlerin kapatıldığını ve bu sürecin 4-5 gün süreceğini duyurmuştu. Thodex’teki bazı yatırımcıların avukatı olan Oğuz Evren Kılıç borsanın kurucusunun yurtdışına çıktığını ve borsa kullanıcılarının savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Kılıç’ın verdiği bilgiye göre, Thodex’in yaklaşık 391,000 aktif kullanıcısı  bulunuyordu.

Soruşturma ile ilgili gizlilik kararı alınırken, İstanbul Emniyeti şirketin kurucusunun 20 Nisan akşamı Arnavutluk‘un başkenti Tiran‘a gittiğini açıkladı.

Çok sayıda küçük tasarruf sahibi var

Olay TCMB’nin telafisi mümkün olmayan zararların oluşma uyarısında bulunarak kripto varlıkların gündelik ödemelerde kullanılmasını yasaklamasının birkaç gün ardından gerçekleşti. Şirketin kullanıcıları borsada duran varlıkların borsa dışına transfer edilemediğinden şikayet ediyordu.

Türkiye’de büyük bölümü küçük tasarruf sahibi olduğu tahmin edilen çok sayıda yatırımcı dolar bazında fiyatlandığı, ülkedeki yüksek enflasyona karşı koruma oluşturduğu için gündelik değer artışı ve kayıpların yüksek olduğu kripto para piyasasına yöneldi.

Dünya çapındaki kripto para borsalarının işlem hacimlerini derleyen Coinmarketcap‘e göre, işlemler aksamaya başlamadan önceki son gün borsanın günlük işlem hacmi yaklaşık 540 milyon dolardı. Avukat Kılıç, borsanın aylık işlem hacminin 8 ila 13 milyar dolar arasında değiştiğini belirtti.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.