ManşetTürkiye

Tezkere meclisten geçti

0

0,,17356981_303,00Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Suriye ve Irak’a sınır ötesi operasyon yetkisi veren Başbakanlık tezkeresinin süresi TBMM’de yapılan oylamada bir yıl uzatıldı.

Tezkere AKP, CHP ve MHP gruplarının oyu ile kabul edildi. HDP ise ‘hayır’ dedi. Bakanlar Kurulu sıralarından HDP’li bakanlar Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca da tezkereye ‘hayır’ dedi. Tezkerenin süresinin uzatılması için gereken; meclis oturumuna katılan milletvekillerinin salt çoğunluğunun ‘evet’ oyu sağlandı. Tezkere yabancı askerlerin Türkiye topraklarında bulunmasının da yolunu açıyor.

Yemin krizi, 556 ve silah

TBMM Genel Kurulu, Suriye ve Irak’a operasyon yetkisi veren Başbakanlık tezkeresini görüşmek için Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Aydın, görüşmeler başlamadan önce kısa bir konuşma yaparak milletvekillerine özellikle saygılı olmaları konusunda uyarılarda bulunurken, “Kırıcı ve incitici değil, birleştirici ve bütünleştirici dil kullanılmasını özellikle istirham ediyorum” dedi. Ancak Aydın’ın bu uyarısı yerini bulmadı. Tezkere görüşmelerine geçilmeden önce mecliste yaşanan kavga, gürültü ve tartışmalar dikkat çekti. Vekiller arasında arbede yaşanmasına kadar uzanan süreçte; seçim hükümeti bakanlarının yemin etmesi krize dönüştü. Gençlik Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın görüşmeler sırasında silahına davrandığı iddiası gerginliğin dozunu artırdı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bağımsız bakanlardan Vecdi Gönül, Kudbettin Arzu ve Ali Rıza Alaboyun’un geçmişte AKP milletvekili ya da milletvekili aday adayı olduğunu belirterek, tarafsızlıklarının tartışmalı olduğunu söyledi ve yemin etmelerinin Anayasa’ya aykırı olacağını öne sürdü. Bunun üzerine tartışmalar başladı. Meclisteki oturuma birçok kez ara verildi, ancak üçüncü oylamada bağımsız bakanların yemin etmesi kararı alındı. İkinci oylamada oyların sayısında hata yaşanması ‘bağımsızlık tartışması’yla başlayan oturumu iyice gerdi. 550 milletvekilinin olduğu TBMM’de elektronik oylamada 556 oyun kullanılmasının ortaya çıkması herkesi şaşırttı. Elektronik oylama başarısız olunca işaretle oylamaya geçildi. Kimi vekillerin iki elini birden kaldırdığı oturumda vekillerin birbirlerine sürekli sataşmaları dikkat çekti.

Bağımsız bakanların yemin etmesine karar verilmesinden sonra yemin töreni başladı. Adalet Bakanı Kenan İpek yemin etmek için kürsüye geçerken bir milletvekilinin “Adaletin nerede şerefsiz” diye bağırması da ortalığı karıştırdı. AKP’li ve CHP’li vekiller birbirinin üzerine yürüdü. CHP’den “Böyle bir hakaret kabul edilemez” açıklaması AKP’lileri sakinleştirdi ancak Gençlik Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın Adalet Bakanı İpek’in yemini sırasında silah çektiğine ilişkin bir iddia ortaya atılması ortamı yine gerdi. HDP’li Pervin Buldan, bu konuda sosyal medyada haber gördüklerini ve bu konuya açıklık getirilmesini istedi. Söz alan Bakan Kılıç, “Benim hiçbir zaman, hiçbir şart altında TBMM çatısı altında silah taşımam gibi bir durum olamayacağını, şahsımın bunu asla tasvip edemeyeceğini dile getirmek istiyorum. Bu bir iftiradır” açıklaması yaptı.

Eleştirilerin hedefinde AKP var

Tezkere görüşmeleri sırasında MHP adına söz alan Oktay Vural tezkerenin ‘azınlık hükümeti’ döneminde 21 Ağustos’ta meclise geldiğini, meclisin ise seçim hükümeti kurulduktan sonra toplantıya çağrıldığını hatırlattı. “Neden bu iradenizi AKP’nin azınlık hükümetinin arkasına koymadınız” diye soran Vural, “Meclise tezkere gönderme iradeniz yok ama meclisin verdiği tezkereyi kullanacaksınız öyle mi. Bakanlar Kurulu’nda terörle mücadele konusunda bir tereddüt, bir irade eksikliği giderip bir bütün halinde Bakanlar Kurulu kararı getirmeliydiniz, getirecektiniz. Niye getirmediniz, çünkü çözüm devam ediyor, çözüm ortaklığı devam ediyor” sözleriyle AKP’yi eleştirdi.

HDP adına konuşan Mardin Milletvekili Mithat Sancar, çözüm sürecinin 28 Şubat 2015’te sona çok yaklaştığını ancak bugün o noktadan çok uzak olunduğunu söyledi. Sancar, ‘tarihi fırsat’ olarak tanımladığı bu süreçte herkesin büyük emek harcadığını dile getirdi. Dolmabahçe mutabakatını bozan AKP’li yetkililere sert eleştiri yönelten Sancar, “Mutabakatı bozmak savaşa yeniden dönmenin yollarını açıyor. Neden çözüm sürecinden vazgeçtiniz” diye sordu.

Tezkere görüşmeleri sırasında da gerilim hiç dinmedi. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Erdoğan’ın şehit cenazesinde, şehidin fotoğrafına elini koyarak konuşma yaptığı fotoğrafı gösterince AKP’lilerden sert tepki aldı. Çıray, “Bu fotoğraf, erken seçim kampanyasının habis bir istismarıdır” derken, Çıray’a “Başkomutana saygısızlık yapıyorsun” sözleriyle tepki gösteren AKP’liler yerine oturmayınca genel kurula ara verildi.

(DW)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.