Doğa MücadelesiManşetYerel

Termik santrali iptal ettiren Avdanlılar bu kez kömür ocağı tehdidi ile karşı karşıya

0
Fotoğraf: Büyük Menderes İnisiyatifi

Denizli‘de geçtiğimiz yıl termik santral projesi halkın mücadelesi sonucu iptal edilen Avdan Madencilik Enerji San. ve Tic. A.Ş. bu kez de kömür ocağı açmak için süreç başlattı.

Yaşam alanlarını savunmakta kararlı olan yöre halkı ise yeni projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılan Halkın Katılımı Toplantısı’nı yaptırmadı.

567 hektarlık arazide kurulacak

Evrensel’in haberine göre Avdan Madencilik’in gündeme getirdiği “Açık Ocak Kömür İşletmeciliği Kapasite Artışı Projesi” Tavas ve Kale sınırları içerisindeki Avdan Mahallesi mevkiinde 567 hektarlık alanı kapsıyor.

Termik santrale karşı yürütülen mücadele sırasında kurulan Avdan Platformu, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde projeye dair basın açıklaması düzenleyip Avdan’daki bilgilendirme toplantısına katılım çağrısı yaptı.

‘Bu toprağın sahipleri biziz’

Bilgilendirme toplantısında konuşan Avukat Hasan Ozan Orpak, “ÇED raporunun değişmemesi, hâlâ 1956 verilerinin kullanılmasına itirazımız. Raporda sanki burası başka bir memleketin toprağıymış gibi peşkeş çekilmeye çalışılıyor. Bu toprağın sahipleri biziz, bu topraklardan doyuyoruz. Beni babam bu topraklarda okuttu, büyüttü. Termik santral, kömür ocağı hepsine karşıyız” dedi.

Toplantıya katılan yurttaşlar da Avukat Orpak’ın sözlerine alkışlarla destek verdi. Tepkiler sonrası toplantının yapılamadığı tutanak altına alındı.

Fotoğraf: Avdan Platformu

‘Önemli bir tarım alanı’

Avdan Platformu Sözcüsü Cüneyt Zeytinci, Denizli Gazeteciler Cemiyetindeki açıklamasında “Proje alanına yaklaşık 7,2 km mesafede sulama amaçlı Yenidere Barajı, yaklaşık 6,3 km mesafede ise Gökçeburun Göleti yer almaktadır” bilgilerini paylaştı.

Zeytinci açıklamasında “Kömür üretim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği saha sınırları içerisinde DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından işletmeye açılan sulama sistemi mevcuttur. Söz konusu havzalar verimli tarımın yapıldığı önemli havzalardır” dedi.

’50 bin zeytin ağacı var’

Kömür ocağı projesinin yer aldığı Tavas ilçesinin ana gelir kaynağının tarım olduğunu hatırlatan Zeytinci, “Bölgede hububat üretimi başta olmak üzere, tütün, üzüm, mercimek, şekerpancarı, elma, kavun ve karpuz üretilmektedir. Bölgede son yıllarda giderek artan miktarlarda zeytin üreticiliğine yöneliş var. Halen yaklaşık 50 bin adet zeytin ağacı mevcuttur” dedi.

Zeytinci açıklamasında “Zeytinciliğin Islahı Hakkında Kanun gereğince; zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Proje alanı sınırının bölgedeki en yakın zeytinlik alanlara mesafesi yaklaşık 1800 metredir” bilgilerini verdi. Avukat Zeytinci projenin iptalini istediklerini vurguladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.