Doğa Mücadelesi

Termik santrale karşı 6 bin dava yolda

0

İzmir’in Aliağa İlçesi’ne bağlı Çakmaklı Köyü ile Foça İlçesi’nin Gencelli Mahallesi arasında yapılmak istenen iki termik santral ve Kozbeyli ile Ilıpınar köyleri arasında yeni oluşturulan cüruf alanlarını istemeyen Foçalılar, süren onca dava varken yenilerini açmaya hazırlanıyor. Kurdukları çadırda 6 bin imza toplayan Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) üyelerinin hedefi, imza sahiplerine ulaşarak 6 bin yeni dava açmak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı imar planı değişikliğinin Kozbeyli ile Ilıpınar köyleri arasına cüruf dökülmesine izin vermesi üzerine askıya çıkan imar planı değişikliklerine itiraz eden FOÇEP üyeleri imza toplamak için çadır kurdu.

Aliağa Nemrut Sanayi Bölgesi’ndeki demir Çelik işletmelerinin yıllardır biriktirdiği milyonlarca ton cürufun Kozbeyli-Ilıpınar arasındaki vadilere döküleceğini söyleyen FOÇEP Dönem Sözcüsü Nermin Korkmaz, “Cürufların kaldırıldığı alanlara termik santral kurulacak, çıkacak küller de itiraz ettiğimiz bu yerde depolanacak. Bölgede yaşayan yurttaşlar olarak askıya çıkarılan plana süresi içinde itiraz ederek, binlerce imza topladık. İmzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmek üzere Foça Belediyesi’ne teslim ettik. İtirazlarımızın dikkate alınmayacağını biliyoruz hedefimiz 6 bin imza sahibine ulaşarak 6 bin dava açmak. Biz bu davayı açtığımızda herkes arkamızda ne kadar büyük bir gücün olduğunu görecek” dedi.

FOÇEP Yürütme Kurulu üyesi Bahadır Doğütürk ise yörede kullanılan suyun cüruf dökülmesine izin verilen bu alandan sağlandığını, yeraltı kaynaklarına karışacak ağır metallerin zeytin alanlarına ve tarımsal üretime ciddi zarar vereceğini dile getirerek, “Bu bölge artık bir demirci dükkanını bile kaldıramayacak durumdayken iki tane termik santral kurulmasına izin vermek bölgeyi öldürmekten başka bir şey değil. Burada oluşan kirliliğin Menemen Ovası’nı geçerek İzmir’e kadar ulaştığı yıllar önce kanıtlanmışken bu kararları vermek cinayet” diye konuştu.

Foça Belediye Başkanı CHP’li Gökhan Demirağ ise yöreye termik santral yapılmasını istemediklerini söyledi. Kirlilik yaratan tesislerin Aliağa sınırları içerisinde kalmasına rağmen bütün kirliliğini Foça başta olmak üzere Menemen ve İzmir’e bıraktığını anlatan Demirağ, “Foça, 15 özel çevre koruma bölgesinden birisi, bir turizm beldesi ve Akdeniz foklarının yavrulama, barınma alanı. Bu bölgeye bu tür izinler verilirken bütün bunların gözönünde bulundurulması gerekiyor. Yeni cüruf alanı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na itirazımızı yaptık. Termik santraller için de açtığımız davalar var, onların sonuçlarını bekliyoruz” dedi.

Termik santrallere verilen izinlere karşı açılan davaları takip eden Avukat Arif Ali Cangı ise geçen 28 Temmuz’da bölgede kurulması planlanan iki termik santrale karşı açılmış davalar için keşif yapıldığını dile getirdi. Cangı, “Keşfi yapan bilirkişiler rapor vermeleri gereken 30 günlük süre bittikten sonra ek bir 30 gün daha istemişler. O süre de 28 Eylül’de dolmuş ancak öğrendiğimize göre henüz gelen bir rapor yok. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planına yeni işlenen cüruf döküm alanı var. Yöre halkı ve Foça Belediyesi buna itiraz etti. Önümüzdeki günlerde bunun için açacağımız davaya delil olması için mahkeme aracılığı ile tespit yaptıracağız” diye konuştu.

YÖREDEKİ SON DURUM

Aliağa’da demir Çelik fabrikalarının bulunduğu bölgede EPDK tarafından Enka Enerji Üretim A.Ş.’ye ithal kömürle çalışacak 800 megawatt’lık, İzdemir Elektrik Üretim A.Ş.’ye ise yine kömüre dayalı 350 megawatt’lık, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Edüstri A.Ş.’ye verilmiş 460 megawatt’lık enerji üretim lisansları bulunuyor. Öte yandan Işıksu Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin de, Çakmaklı Köyü Baltacıbağları Mevkii’nde 420 megawatt gücünde termik santral için EPDK’ya başvurduğu öğrenildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.