Dünyaİklim KriziManşet

Teksas’ta çocuğu soğuk yüzünden ölen aile elektrik şirketine dava açtı

0
Fotoğraf: Shutterstock

Haftalardır rekor derecede soğuk hava ve kar fırtınalarının etkisi altındaki ABD’nin Teksas eyaletinde taşınabilir evin içerisinde donarak yaşamını yitiren 11 yaşındaki çocuğun ailesi, şirketler aleyhine dava açtı.

Kardeşiyle uyuduğu yatakta annesi tarafından ölü bulunan 11 yaşındaki Cristian Pineda‘nın hipotermiye maruz kaldığı tahmin ediliyor.

Evin elektriğinin ve ısıtma sisteminin iki gün boyunca devre dışı kaldığını belirten Pineda’nın ailesi, elektrik sağlayıcı şirketlerden “ihmal sonucu ölüme sebebiyet verdikleri” gerekçesiyle 100 milyon dolar talep ediyor.

‘Kar etmek kamu yararı önüne konuldu’

BBC Türkçe’nin aktardığına göre 11 yaşındaki çocuğun annesi, açtıkları davada, elektrik şirketlerinin, sistemlerini kışa hazırlamak doğrultusunda yapılan tavsiyeleri görmezden geldiği ve “kâr etmeyi kamu yararının önüne koyduğu” iddiasında bulundu.

Olağanüstü hal ilan edilen eyalette sıcaklık geçtiğimiz hafta -18 dereceye kadar düşmüştü. Eyaletin enerji şebekesinin artan taleple çöktüğü bildirilirken yüzbinlerce ev ve işyerine elektrik verilemedi; yaklaşık 4 milyon kişi dondurucu soğuklar altında elektriksiz kaldı.

‘Sistemlerini soğuğa hazırlamadılar’

Teksas’ta elektrik işletmesini üstlenen ERCOT ile Entergy adlı şirketler, hava durumu tahminlerine vakıf olmalarına rağmen sistemi dondurucu soğuklar için hazırlamadıkları ve yaşanan durumda ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle suçlanıyor.

ABD’li basın kuruluşu ABC’ye konuşan Cristian’ın ailesinin avukatı Tony Buzbee, 11 yaşındaki çocuğun ölümünde şirketlerin kararlarının başat rol oynadığını savunarak, “Bu çocuğun yaşamını yitirmesine kadar gelen süreçte uzun zamana yayılan birçok karar etkili oldu. Bu kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Yedi kişinin daha davası üstlenildi

Avukat Buzbee, hava koşullarıyla bağlantılı olarak yaşamını yitirenlerin yedisinin davasını takip ettiğini belirterek, “Cristian’ın davası ilk sırada geliyor. Bu çocuk Teksas’ı değiştirecek” yorumunu yaptı.

Cristian’ın ailesinin iki yıl önce ABD’ye yerleştiği bildirilirken, annesi Maria Pineda oğlunun sağlıklı bir yapısının olduğunu, ölümünden bir gün önce hayatında ilk kez karla oynadığını anlattı.

Dava dosyasında yer alan detaylara göre, Cristian’ın tepki vermediğini gören annesi derhal 911’i aradı ancak çocuk kurtarılamadı. Cristian’ın ölüm nedeni yapılan otopsinin ardından kesinleşecek.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.